Támogatott tartalom

Melyik oldalát érdemes használni az alufóliának?

alufólia

Amikor az alufólia használatáról van szó, valószínűleg mindannyiunknak megvan a maga preferenciája vagy szokása arra vonatkozólag, hogy melyik oldalt is használjuk. A legtöbbünknek azonban általában fogalma sincsen, hogy az ideális-e vagy sem. Ezért is gondoltuk, hogy lerántjuk a leplet erről a konyhai rejtélyről.

A fólia melyik oldalát érdemes használni?

A Hunpohár Webáruház csomagolóanyagai között is megtalálható alufólia leginkább a sütés-főzés során tud hasznos lenni. Bár az egészségügyi kockázatával kapcsolatos legfrissebb kutatási adatok miatt sokunk már nem igazán meri használni, az alufólia-csomagban készült ételek igazán ízletesek tudnak lenni.

Ami pedig még fontosabb, hogy macarementesek. Gondolj csak egy szaftos, intenzív ízekben dúskáló, alufóliában sült halra vagy akár a héjában sült krumplira, amit a füstös grillen vagy az otthonod kényelmében, sütőben készítesz el! Egyszerűen kihagyhatatlan.

Azonban az alufóliát nagyon sokszor használják az ételek becsomagolására is, mivel hosszabb ideig képes frissen tartani az élelmiszereket, és a szagok terjedését is megakadályozza a hűtőszekrényben. De vajon hátráltatja vagy javítja ezeket a folyamatokat, ha az élelmiszer az alumínium fólia fényes vagy matt oldalával érintkezik?

Nos, röviden a válasz az, hogy teljesen mindegy, melyik oldala van kívül és melyik belül. Kizárólag az elkészítéséhez használt eljárás következtében alakult ki az alufóliának egy fényes és egy matt oldala.

Miért van az alufóliának fényes és matt oldala?

Az alufólia lényegében úgy készül, hogy először az alumínium ötvözetet megolvasztják, és lapokat formáznak belőle. Majd ezeket hengerek között préselik egyre vékonyabbra. Amikor ezek a lapok elértek egy bizonyos méretet, duplán teszik be őket görgők közé. Ennek köszönhetően pedig a görgőkkel préselt oldal fényes, míg a lap másik oldal matt lesz.

Alufólia segítségével készült receptek

A cikk befejezéseképpen pedig szeretnénk megosztani az egyik kedvenc, alufólia segítségével készült receptünket, ami egy marhahústekercs. Az elkészítése ugyan egy kicsit hosszadalmas, de tudod, mit szoktak mondani? A jó dolgokhoz bizony idő kell!

Első lépésként csíkozz fel négy hagymát, és ezt egy serpenyőben kis vajon pirítsd meg. Ezután sózd és borsozd, majd rakd félre hűlni. Mindeközben készíts elő 800 g marhahúst. Távolítsd el róla az inakat, vágd szeletekre, és ezeket klopfold vékonyabbra. Ezt követően kend meg őket mustárral, szórd meg majoránnával, és a tetejükre tedd rá a pirított hagymát. Aztán tekerd fel a szeleteket, és tűzd őket össze hústűvel.

A következő lépés, hogy megpirítod egy kicsit mindkét oldalukat olívaolajon, és ezután belerakhatod őket a kivajazott alufóliába. Végül már csak annyi dolgod maradt, hogy beleengeded őket 70°C-os vízbe, és 8 órán keresztül főzöd. De nincsen kizárva az sem, hogy ugyanezt a sütőben hajtsd végre.

A tálalásához pedig érdemes még egy szószt is készíteni paradicsompüré, vörösbor, liszt és alaplé segítségével. Bon appetit!

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: