fenyőkéreg

Bár többféle anyag is alkalmas mulcsozásra, a legnépszerűbbnek további is a fenyőkéreg számít, melynek használata számos előnnyel jár. Ezek a pozitív hatások azonban csak akkor tudnak érvényesülni, ha megfelelő vastagságban és mennyiségben alkalmazzuk a talajtakarást.

Cikkünkben részletesen bemutatjuk miért érdemes mulcsozni a kertben, valamint összefoglaljuk a mulcs mennyiségének kiszámításához szükséges legfontosabb tudnivalókat és ökölszabályokat.

Miért érdemes mulcsozni?

A fenyőkéreg mulcs használata hozzájárul a szép, rendezett kert kialakításához, nagyon szépen mutat a virágágyásokban, cserjék alá terítve, előkertben, sziklakertben és nagyobb parkosított területeken is használható, kitűnő dekorációs anyag.

A mulcsozás egyik legelőnyösebb tulajdonsága és részben emiatt is népszerű a használata, az az, hogy segít visszafogni a gyomok fejlődését, így jóval kevesebb időt kell gyomlálással töltenünk.

A megfelelő vastagságban leterített fenyőkéreg védi a talajt az erős tűző naptól és a jégesőtől is, segít megakadályozni a nagyobb esők után, a saras, nehezen száradó részek kialakulását, télen pedig védi a növények gyökereit a fagyoktól.

A mulcsozás további előnye, hogy segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát, tápanyagtartalmát és laza szerkezetét, valamint lebomlása során táplálja és savanyítja is a talajt.

A forró, száraz nyári időszakokban egyáltalán nem elhanyagolható szempont, hogy az öntözés során kijuttatott vizet, mennyi ideig tudják hasznosítani növényeink ezért is érdemes talajtakarásról gondoskodnunk, mivel így nehezebben szárad ki a talaj.

Mennyi mulcs szükséges a kertbe?

A fenyőkérget legalább 5 cm, de inkább 8-10 cm vastagon kell teríteni ahhoz, hogy a korábban bemutatott pozitív hatásai érvényesülhessenek. 1 m2-es területre 50 liter fenyőkéregre van szükség 5 cm vastagon terítve, 10 cm-es terítési vastagság esetén 100 literre.

Az előbbi számok alapján már könnyedén kiszámolhatjuk, hogy mennyi fenyőkéregre van szükségünk, ehhez elég meghatározni a takarni kívánt terület nagyságát. A számolásban segítségünkre lehet az alábbi kalkulátor is, mely a terület nagysága és a terítési vastagság alapján kiszámolja a szükséges mennyiséget literben.

A kertészetek kínálatában kisebb és nagyobb szemcséjű fenyőkérget is vásárolhatunk, a nagyobb méretű fenyőkéreg főként nagyobb cserjék, díszfák, tuják alá való, míg a kisebb fenyőkéreg a virágágyásokba, kisebb cserjék alá ideális választás.

A fenyőkéreg elterítése előtt gyomláljuk ki a területet, majd szépen egyengessük el a talajon a kiöntött fenyőkérget. Később nincs más teendőnk, mint időnként felfrissíteni a talajtakarást. Ha a fenyőkéreg mulcsot geotextíliával kombináljuk, még hatékonyabb lesz a gyomok elleni védelem.

Kép forrása: Freepik.com

Még több cikk a rovatból: