Lakberendezés

Mi alapján válasszunk tökéletes függönykarnist?

függönykarnis

Milyen hosszú függönykarnisra van szükségünk nappalinkba? Miért jó döntés a dupla karnis a hagyományos egysoros kialakításhoz képest? Fa vagy fém karnissal járunk jobban?

Ezek a kérdések jogosan merülnek fel karnis vásárlásakor. A választás nem könnyű, az alábbi szempontok azonban segíthetnek a döntésben.

Plafonra vagy falra helyezzük?

Elsődlegesen, a függönykarnis elhelyezését kell átgondolnunk. Hiszen a kínálatban találunk plafonra és oldalfalra helyezhető megoldásokat is. Alapvetően az oldalfali megoldás szokott jellemző lenni.

Abban az esetben azonban, amennyiben nincs megfelelő hely, esetleg a mennyezeten elrejthető a karnis, ez is megoldható. A döntést a felhelyezés technikai lehetőségei, valamint az egyéni preferencia határozza meg.

Dupla vagy sima megoldást válasszunk?

Az elhelyezés után a különböző típusok közül kell választanunk. Alapvetően a sima és dupla megoldás közül kell választanunk. Azaz az egy-és kétsoros karnisok között kell mérlegelnünk.

praktikus dupla karnis használatával két függöny felhelyezését tudjuk megoldani, amely ideális lehet azok számára, akik a sötétítő függöny mellett egy dekorációs fényáteresztő függönyt is szeretnének használni. Ennek hiányában természetesen az egysoros megoldás is elegendő lesz.

Hogyan illik a szobához?

Az elhelyezés és megfelelő típus kiválasztása után már csak a szobához való illeszkedést kell biztosítanunk. Ez jelenti a megfelelő méretet, valamint a szoba stílusához illő anyagot és színárnyalatot.

A méret természetesen a három szempont közül a legfontosabb. A függönykarnis hosszát tehát mindenképpen az adott ablakhoz mérten, nagy körültekintéssel kell kiválasztanunk. A függönykarnisoknak ajánlott az ablak két szélétől 20-20 centiméterrel túllógniuk. Valamint fontos a függöny és az ablak közötti távolságot is ellenőrizni.

Anyag és szín tekintetében a szoba jellemzőit kell alapul vennünk. A fém és a fa karnisok között találjuk a legszélesebb kínálatot, de műanyag darabokat is kínálnak a gyártók.

Kép forrása: Adobe Stock / Szerző: Auremar

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: