Építkezés-Felújítás

Miért fontos a mennyezet szigetelése?

mennyezet szigetelése

A mennyezet szigetelése számos előnnyel jár, ugyanis nemcsak a fűtési költségeket csökkenti, hanem javítja a beltéri komfortot, a hangszigetelést és a tűzbiztonságot is. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy miért fontos a mennyezet szigetelése, valamint, hogy milyen anyagok és módszerek közül érdemes választani.

Miért érdemes szigetelni a mennyezetet?

A hőszigetelés nélküli mennyezeten keresztül, jelentős mennyiségű hő távozik feleslegesen, így növelve a fűtési költségeinket, továbbá, az alsó szinten keletkező zaj is akadálytalanul terjed, ami nagyon zavaró lehet.

mennyezet szigetelése hozzájárul ahhoz, hogy a hidegebb őszi és téli hónapokban kevesebbet kelljen fűtenünk, ami egyrészt számottevő megtakarítást eredményezhet, másrészt pedig segít csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat is.

A mennyezet szigetelés elősegíti a kellemes beltéri környezet kialakítását a fűtetlen terek fölötti helyiségekben, és biztosítja az épület hő- és akusztikai komfortját is. Amennyiben a szigetelés jó minőségű, éghetetlen szigetelő anyag használatával történik, az épület tűzbiztonsága is javulni fog.

Milyen anyagok és módszerek közül választhatunk?

A mennyezet szigetelésére többféle anyag és módszer létezik, amelyek közül az épület jellemzői és az igények alapján kell kiválasztani a legmegfelelőbbet.

Általánosságban elmondható, hogy két lehetőség van: az egyik a tetőtér szigetelése, a másik pedig a belső oldali hő és hangszigetelés. A tetőtér szigetelése akkor javasolt, ha van padlás vagy tetőtér beépítés, és ezt használni is szeretnénk. Ilyenkor a tetőfedést vagy a padlástéri födémet kell szigetelni.

A leggyakrabban használt anyagok ilyen esetben az ásványgyapot (kőzetgyapot vagy üveggyapot) lemezek vagy paplanok, illetve az úgynevezett fújható (ömlesztett) anyagok, mint például a cellulóz vagy az üveggyapot. Előnyük, hogy hézagmentesen töltik ki a réseket, nem roskadnak le, valamint jó hang- és tűzállósággal rendelkeznek.

A belső oldali hő- és hangszigetelés akkor jelent jó megoldást, ha külső oldali szigetelésre nincs mód. Ebben az esetben a mennyezet alá párazáró fóliát, valamint egy fém függesztő rendszert rögzítenek, és ebbe helyezik az ásványgyapot lemezeket vagy paplanokat.

A belső oldali szigetelés hátránya, hogy térvesztéssel jár, és fennáll a páralecsapódás veszélye a szigetelés alatt.

Saját kezűleg vagy szakemberrel?

A mennyezet szigetelése nem annyira bonyolult feladat, de néhány alapvető szabályt be kell tartani a megfelelő eredmény érdekében. Ha magunk szeretnénk elvégezni, érdemes alaposan tájékozódni az elérhető anyagokról és a módszerekről, illetve kikérni egy szakértő véleményét.

Ha pedig inkább egy profi csapatra bíznánk a munkát, akkor válasszunk olyan céget, amely rendelkezik megfelelő tapasztalattal és referenciákkal ezen a területen.

Bízunk benne, hogy hasznosnak találtad a cikkünket. Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: