Támogatott tartalom

Miért fontos része a biztosítéktábla az otthoni elektromos hálózatoknak?

biztosítéktábla

Napjaink modern háztartásaiban egyre inkább felértékelődik a biztosítéktábla szerepe. Ugyanis egyre több elektromos eszközt használunk. Ennek oka egyfelől az, hogy lassan, de biztosan, szinte minden háztartási berendezésnek megjelenik az okos változata, amelyeknek a működéséhez többnyire vezetékes áramforrásra van szükség.

Valamint a környezettudatosság jegyében is egyre többen választják az árammal működő megoldásokat a meg nem újuló erőforrásokkal üzemelő berendezések helyett.

Mi is a biztosítéktábla szerepe?

A biztosítékok kapcsán általánosságban elmondható, hogy azok elsődleges feladata egy adott elektromos hálózat védelme. A különböző gépjárművekben is találkozhatunk velünk, valamint minden lakásnak az alapvető biztonsági kellékét jelentik. Ennek segítségével tudjunk ugyanis az otthonunkban található áramköröket külön-külön áramtalanítani. De miért is lényeges ez?

A biztosítéktábla (más nevén kismegszakítótábla vagy elosztódoboz) minden esetben tartalmazza a kismegszakítókat és az áram-védőkapcsolókat. A kismegszakítók a háztartásban található áramkörökhöz kapcsolódnak – minél több van, annál jobb. Hogy miért is?

Ha külön áramköre van például a fürdőszobának, a konyhának, a hálónak, a nappalinak, a világításnak stb., akkor bármilyen elektromos probléma esetén annak az áramkörnek a kismegszakítója lekapcsolja azt az elektromos hálózatról.

Ezzel nemcsak véd minket az esetleges tűzesetektől, hanem a probléma is sokkal könnyebben lokalizálható, ha ismerjük annak forrását.

Fontos szereplő az áram-védőkapcsoló is

A biztosítéktábla másik fontos része az áram-védőkapcsoló (Fi-relé vagy életvédelmi relé). Hasonló védelmi szerepet lát el, mint a kismegszakító. Amíg az utóbbi a túláram ellen véd, azaz akkor aktivizálja magát, ha a vezetékeken a megengedett maximális áramnál több folyik, addig a Fi-relé elfolyó hibaáram esetén áramtalanítja az áramköröket.

Ha például egy berendezés zárlatos lesz, akkor abból az áram elfolyik a föld felé – ezt megérintve pedig a legrosszabb esetben akár halálos áramütést is el lehetne szenvedni.

Kép forrása: Dreamstime.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: