Támogatott tartalom

Mikor érdemes pszichoterápiát igénybe venni?

pszichológia

Sokszor adódhatnak nehezebb időszakok az életünkben, előfordulhat, hogy úgy érezzük, nem tudunk egyedül kilábalni a nehézségekből. Az is lehet, hogy fejlődni szeretnénk, és többet, jobban meg akarunk érteni saját magunkból. Miben tud ezek közül segíteni a pszichoterápia?

Ha szeretné jobban átlátni és megérteni, hogy hogyan működik a terápiás segítségnyújtás, akkor feltétlenül tartson velünk ebben a cikkben! Ma már akár az otthonunk kényelméből is elérhető a pszichoterápia, így akkor sem kell lemondanunk erről a fajta a támogatásról, ha kevés időnk van, vagy az élethelyzetünk nem engedi meg az utazgatást.

Milyen legyen a terápiás forma?

Az Onlinepszichológus.net szakemberei online formában állnak rendelkezésre. De mikor felel meg ez a megoldás? Amikor gyorsan kell a segítség, ha valóban hozzáértő, szakszerű támogatást igénylünk, ha valamilyen okból kifolyólag nem tudunk személyesen megjelenni a terápián, akkor az online pszichoterápia fantasztikus opciónak bizonyul.

Ne feledjük azonban, hogy a terapeutának is egyet kell értenie abban, hogy az adott probléma alkalmas arra, hogy ilyen keretek között foglalkozzanak vele. Ezt mindig egyénileg kell eldönteni. De mikor segíthet a pszichoterápia?

Ha egyedül nem megy…

Kezeket fel, ki az, aki még soha nem érezte úgy az élete során, hogy segítségre van szüksége ahhoz, hogy kilábaljon egy nehéz helyzetből? Egészen biztos, hogy nem akad túlságosan sok jelentkező. Mindenkinek az életében akadnak olyan időszakok és szituációk, amikor a meglévő problémamegoldó stratégiák eredménytelennek bizonyulnak.

Amikor azt tapasztaljuk, hogy nem tudunk túljutni egy nehézségen, vagy újra és újra ugyanannak a problémának a kellős közepén találjuk magunkat, az azt jelenti, hogy nem sikerül egyedül megoldani a gondunkat.

Annak érdekében, hogy végre valóban túljussunk a problémán, érdemes szakértő támogatásért fordulni, főképp akkor, ha már megpróbáltuk, s bebizonyosodott, hogy egyedül ezzel nem boldogulunk. Nem szégyen segítséget kérni, ha elakadtunk! Mindenkinek az a célja, hogy boldog, kiegyensúlyozott és kielégítő életet élhessen. A pszichoterápia segítségével elérhetjük ezt a célkitűzést.

Általános rossz közérzet

Ez a pont vonatkozhat mind a testi tünetekre, mind a lelkiekre. Amennyiben az orvosok nem találnak okot, illetve megoldást a tüneteinkre, akkor érdemes terápia útján megkeresni, hogy mi okozhatja azokat.

De akkor is javasolt segítséget kérnünk, ha nem érezzük jól magunkat, anélkül, hogy meg tudnánk határozni, hogy pontosan mi ennek az oka. Ha tartósan rosszul vagyunk, akkor a terápián megtalálhatjuk ennek az okait, s a változás útján is könnyebben elindulhatunk.

Abban az esetben is érdemes segítséget kérni, ha nem találunk megoldást a konfliktusainkra, legyenek azok a családunkban vagy a párunkkal, esetleg a munkahelyünkön. Az biztos, hogy ha hosszú ideje úgy érezzük, hogy valami nem jó, nem a helyünkön vagyunk, vagy nem találunk válaszokat a gondjainkra, a terápia hatékony segítséget nyújthat.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: