Támogatott tartalom

Milyen ablakzár típusok léteznek?

ablakzár típusok

Az otthonunk védelme egy rendkívül fontos feladat, hiszen soha nem lehetünk elég óvatosak. Különösen igaz ez akkor, ha nagyértékű tárgyak is vannak a lakásunkban. Ez esetben hamar vonzó célponttá válhatunk a betörőknek, akik furfangos módon, például valamelyik ablakon keresztül próbálnak meg bejutni.

Éppen emiatt érdemes tisztában lenni azzal, hogy milyen ablakzár típusok közül lehet választani. A megfelelő modell kiválasztásával hamar elejét vehetjük a betörési kísérleteknek. A biztonságos zárral ellátott ablakok ugyanis megfelelő védelmet nyújtanak.

Forgórudas és tolórudas ablakzár típusok

Az egyik legbiztonságosabb alternatívát kínálják a forgórudas és tolórudas zárak. Ha ezekkel szereled fel a nyílászáróidat, akkor azokat nem lehet olyan egyszerűen feltörni, mint ahogy azt első ránézésre sokan gondolnák.

Ha az illetéktelen bejutást tervező személy egy ilyen zár formájában problémába ütközik, kicsi az esélye annak, hogy tovább feszegeti az ablakot. Sokkal valószínűbb, hogy tovább áll. Ezeket az ablakzár típusokat teraszajtókra is fel lehet szerelni, így azok is biztonságossá tehetők.

Másodlagos ablakzárak

A másodlagos ablakzár típusok szerepe, hogy plusz védelmet biztosítanak. Az egyik speciális változatuk a számzáras kivitelben készülő típus, aminek lényege, hogy nem kulccsal, hanem egy számsorral lehet nyitni-zárni a nyílászárókat.

Ez remek megoldást jelent azoknak, akik hajlamosak elhagyni a kulcsaikat, számokat viszont könnyen megjegyeznek. A zárakhoz természetesen egyedi számkódot lehet beállítani, amik akár ablakonként különbözhetnek.

Lezárható ablakkilincsek

A lezárható ablakkilincsek szintén az ablakzárak közé sorolhatók, bár ezek nem kifejezetten a betörők ellen védenek. Lezárt állapotban a kilincsek nem fordíthatók el, így a gyerekek nem tudják kinyitni az ablakokat.

Ez nagy megkönnyebbülést jelent, hiszen a felszerelésükkel megszűnik annak a veszélye, hogy véletlenül baleset történik az ablakok kinyitása miatt. Ezeket a típusokat kulccsal tudjuk használni.

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: