Élet-Stílus

Milyen állapotokra utalhat a térdfájás?

térdfájás

A térd az egyik legösszetettebb ízület az emberi testben. A három fontos csontból (combcsont, sípcsont, fibula), térdkalácsból és szalagokból, inakból és meniszkuszból (rostos porcgyűrű) álló ízület egész életében rendszeres nyomásnak van kitéve. Ezért időnként fájdalom formájában jelezhet a testünknek, hogy valami nincs rendben.

A térdfájdalom olyan probléma, amely minden korosztályt érinthet, még a gyerekeket is. Nem ritkán megesik, hogy gyermekkorban elesünk és megütjük magunkat, majd több napig tartó fájdalommal járó zúzódásos térdünk marad.

A térdfájdalmak legtöbbször non-invazív módon, vagy otthon is kezelhetők, de vannak olyan állapotok, amelyek kezelést igényelnek, ebben segíthet a MozgásKlinika Budaörsön.

A térdfájdalomnak számos kiváltója lehet:

  • térdsérülés vagy esés;
  • hirtelen vagy helytelen mozgás;
  • reumatológiai vagy poszttraumás állapot (például ízületi gyulladás, köszvény, szalagsérülések stb.);

A térdfájdalmak másik jelentős oka az életkor. Az évek múlásával a térd porcikája természetesen romlik, különösen 40-50 éves kor után.

Állapotok, amelyek térdfájdalmat okozhatnak

A térdszalag sérülések a leggyakoribbak, hirtelen leállás vagy irányváltás következtében jelentkeznek, és helyi fájdalom jellemzi. De, mint már említettük, a térdízület nagyon összetett, ezért a betegségek köre is változatos.

Térdízületi porckopás

A térdízület kopás, más néven gonarthrosis, az ízület degeneratív betegsége, melynek célja az ízületi porc maradandó károsodása. Fő tünetei a következők:

  • Fájdalom a térdben – először a fájdalom csak mozgással jelentkezik, és nyugalomban eltűnik. De mivel degeneratív betegségről beszélünk, idővel állandósul, és még éjszaka is érezhető. A betegek időjárás-érzékenyekké válnak, fájdalomra panaszkodnak, amikor az időjárás megváltozik.
  • Duzzanat és merevség a térd területén – a betegség előrehaladtával az alsó végtag hajlítása vagy nyújtása egyre nehezebbé válik, miközben a térd megduzzad;
  • Sántítás – a növekvő fájdalom miatt a beteg bicegve kezd sétál.

Meniszkusz sérülések

A térdporc teljes vagy részleges szakadása, amelyet a comb hirtelen csavaró vagy forgó mozgása okozhat, miközben a láb a helyén marad. A fájdalom mellett a beteg a következőket is tapasztalhatja:

  • Térdzár – akkor fordul elő, amikor a meniszkusz egy darabja elszakadt és az ízület belsejébe vándorol;
  • A térd teljes behajlításának/kinyújtásának képtelensége „kattanó” hang kíséretében;

Térdkalács elmozdulása

Amikor a térdkalács elcsúszik vagy elmozdul a combcsontbarázdán kívül trauma, kemény ütés, esés vagy erős izom-összehúzódás következtében. A térdkalács-diszlokáció fő jelei a térdben érzett erős fájdalom, a térd pattanásának érzése, kiegyenesedésének képtelensége.

Tendinitis

Amikor erre a térdbetegségre utalunk, akkor patella íngyulladásról beszélünk, vagyis a sípcsontot és a térdkalácsot összekötő ín sérüléséről. A patella íngyulladás gyakori állapot a kosárlabdát vagy röplabdát gyakorló sportolók körében.

Az állapot az inak fájdalmas gyulladásával jár, amelyet egyes rostok részleges szakadása okoz, és helyi ödéma kíséri. A fő tünetek az érintett helyen megjelenő zúzódások mellett a tapintásra való érzékenység és a térd mozgásának csökkenése.

A térdfájdalom kezelése szorosan összefügg a diagnosztizált állapot típusával!

Kezelés hiányában ezek az állapotok egyre nagyobb fájdalommal és mozgáskorlátozottsággal járhatnak. Ha nem súlyos, sebészeti beavatkozást igénylő problémáról beszélünk a gyógytorna és a fizikoterápia is javasolt, mert erősíti az izmokat és szalagokat, növeli a mobilitást és csökkenti a térdízületre nehezedő nyomást.

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: