Támogatott tartalom

Milyen az ideális hoszting megoldás?

hoszting

Ahhoz, hogy a címben szereplő kérdésre válaszolni tudjunk, több különböző szempontot kell megvizsgálnunk. Nézzük, melyek ezek!

A szerverterem kérdése

Azoknak, akiknek van lehetősége kialakítani egy irodai szervertermet, mérlegelniük kell, hogy valóban megfelelő körülményeket lehet-e ott kialakítani. Egy irodaházban megoldható a hűtés, a hálózat méretezése is lehet jó. A tűzvédelemről és a vagyonvédelemről jellemzően eleve gondoskodnak ilyen épületek esetében.

A kérdés az, hogy vajon beérjük-e az adott helyszínnel, vagy profi körülményekre vágyunk? Egy professzionális szerverteremben ugyanis szünetmentes áramforrások állnak rendelkezésre. Ezt úgy oldják meg, hogy egymástól független betáplálás érkezik a szerverterembe. Ezek önállóan is képesek ellátni a teljes rendszert.

Ha azonos időben szűnik meg a két betáplálás, akkor a szerverek működése akkumulátorról biztosított, majd beindul a dízelaggregátor. Ideális esetben a dízelaggregátornak is van egy helyettes dízelaggregátora.

Vegyünk vagy béreljünk?

Akik a cég számára dedikált szervert vagy szervereket szeretnének, azok hamar szembesülnek azzal a kérdéssel, hogy vásároljanak vagy béreljenek? Mind a két konstrukciónak megvan a maga előnye és hátránya is.

Ha saját szervert vásárolunk, az egy nagyobb induló költséggel jár, amit egy összegben ki kell fizetni. Ellenben ha béreljük a szervert, akkor bár soha nem lesz a miénk, mégsem kell egyszerre egy nagy pénzösszeget előteremteni.

A szerver bérlése nem részletfizetést jelent. Arról van szó, hogy fizetni kell egy szolgáltatásért. A RackForestnél például garantálják, hogy két órán belül cserélik a hibás szervert.

Ha szervert vásárolunk, ilyen gyors beavatkozásra aligha leszünk képesek. A szerverbérlés tehát egy olyan csomag, ami biztosítja a fizikai, dedikált szervert, a hosztingot a szolgáltatónál, valamint a support csomagot is egyben.

A bérlés egy rugalmasabb konstrukció, hiszen ha rövid ideig van rá szükség, akkor olcsón hozzáférünk ahhoz, amiért egyébként egy kisebb vagyont kellene fizetni. Bizonytalan kimenetelű projekteknél ez jobb megoldás lehet, de abban az esetben is érdemes bérlésben gondolkodni, ha kicsiben indulnánk, aztán folyamatosan növekednek az idő elteltével az igények.

VPS vagy dedikált bérszerver? Esetleg private cloud?

VPS esetében nincs dedikált szerverünk, hanem egy olyan szerveren osztozunk másokkal, ahol egymástól el vagyunk különítve. Az ügyfél kiválaszthatja a virtuális gép erőforrásait, majd ha többre van szükség, akkor jelezni kell az új értékeket. Egy újraindítás után már az új konfiguráció lesz érvényben.

Dedikált bérszervernél minden erőforrás egy szerveren van. Nem kell másokkal osztozni, ugyanakkor a sok szerver között nem kerülnek megosztásra az erőforrások. Nagyobb gépigény esetében ez a jó választás.

A private cloud lényegében több dedikált bérszerver összefűzve egy halmazba.

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: