Élet-Stílus

Milyen egészségügyi előnyökkel jár a trambulinozás?

trambulin

Vajon jót tesz a trambulinon való ugrálás? Ez attól is függ, milyen eszközről beszélünk. Pattanj a trambulinra, ha javítanád az egészségi állapotodat egy szórakoztató, pattogós edzés keretein belül!

Gyerekként mindenki szívesen ugrált az óriási kerti trambulinokon, amelyek azonban annyi sérüléssel járnak, hogy az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia szerint csak sportolóknak kellene használniuk őket.

A felnőttek számára azonban a beltéri mini trambulin biztonságos és jótékony hatással van az egészségre. Ezeket a kisebb, úgynevezett reboundereket kifejezetten egyéni edzésekhez tervezték. Pattogó felületük alacsonyan helyezkedik el, ami nagyobb stabilitást biztosít, és csökkenti annak esélyét, hogy ugrás közepén lerepülj róluk.

Íme, néhány a mini trambulinon való ugrálás egészségügyi előnyei közül!

1. Erőt épít

A célzott edzéstől eltérően az ugráshoz több izom használatára van szükség. Amikor ugrálsz, a tested teljes lendületét használod, ami az összes különböző izmaidat egyidejű munkára kényszeríti. Ez a fel-le mozgás a hasizmokon és a farizmokon át a láb- és hátizmokig mindent megmozgat.

2. Javítja a csontsűrűséget

Ahogyan öregszünk, a csontjaink törékenyebbé válnak, ezért fontos olyan gyakorlatokat végeznünk, amelyek javítják csontsűrűségünket. Egy tanulmány kimutatta, hogy a versenytrambulinosok csípő- és gerincsűrűsége nagyobb volt, mint társaiké.

Természetesen a legtöbb ember nem versenytrambulinos – de az adatok azt sugallják, hogy a rendszeres trambulinozás erősítheti a csontokat, ami csökkenti a csontritkulás esélyét.

3. Javítja az egyensúlyt

Ha már a csontsűrűségről beszélünk: az életkor előrehaladtával hajlamosak vagyunk a csontsűrűség csökkenésére, ami növelheti annak valószínűségét, hogy esés közben megsérülünk. Egy tanulmány azonban kimutatta, hogy 14 hét mini trambulinozás mintegy 35 százalékkal növelte az idősek azon képességét, hogy visszanyerjék az egyensúlyukat, mielőtt elesnének.

A visszapattanás a jobb egyensúlyhoz, koordinációhoz és motoros készségekhez kapcsolódik, ami különösen fontos lehet azoknak az embereknek, akiknél fennáll az elesés veszélye.

4. Jó a szívednek

A kardiotevékenység erősíti a szívizmokat, és csökkenti a szervezetnek a vér pumpálásához szükséges munkáját. Mindez lejjebb viheti a nyugalmi pulzusszámot, koleszterinszintet és trigliceridszintet, ami természetesen nagyon jó hír az általános szív egészségére nézve.

5. Oldja a stresszt

A testmozgás általában a stresszoldással jár, mivel endorfinokat szabadít fel – olyan természetes anyagokat, amelyek segítenek jobban érezni magunkat és fenntartani a pozitív hozzáállást.

A visszapattanás kifejezetten a stresszoldó, egyedülálló hatással van a testedre. Az ugrás során többször megfeszíted és elengeded az izmaidat, ami jót tesz a keringésnek, aztán, amikor befejezted, az izmaid relaxálnak és ellazulnak.

Kép forrása: Unsplash.com / Szerző: Elisa Kennemer

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: