Támogatott tartalom

Mire kell figyelni a bojler bekötése során?

bojler bekötése

A bojler bekötés minden esetben egy komoly feladat, amelyet jó, ha kellő hozzáértéssel rendelkező személy végez el. A gázüzemű vízmelegítők hasznos eszközök, azonban a telepítésük veszélyeit talán könnyedén el tudod képzelni. Már az elhelyezés kitalálása során is figyelmesen kell eljárni, hiszen kizárólag jól szellőző, megfelelő alapterületű helyiség jöhet szóba.

Egy villanyüzemű bojler bekötése szintén megköveteli a hozzáértést, azonban a kettő típus közül talán ez az, amely kellően biztonságosan elvégezhető nem szakember által is – viszont a tapasztalat és hozzáértés ezen a területen sem mellőzhető.

Nézzük is meg röviden, hogy is néz ki a folyamat és mire kell figyelni egy villanybojler bekötése során!

Röviden a bojler bekötés menetéről

Villanybojler esetében is fontos, hogy megfelelő helyet találjunk annak telepítésére, ami kellően messze van a fröccsenő víztől, például a zuhanytól. A berendezés rögzítése talán még a könnyebb feladatok közé tartozik, a gyártó utasításait követve hamar rá lehet érezni.

A neheze azonban ez után következik: szükség lehet forrasztásra is (rézcsövek és a szerelvények rögzítésére), azonban ami mindig fontos, az a biztonsági szelep bekötése. Ennek a feladata a bojlerben megemelkedett nyomás kezelése a felesleges víz kiengedése útján.

Ezt a szakaszt nevezzük vízoldali bekötésnek, a legnagyobb figyelmet igénylő rész viszont még mindig csak ezután jön…

Elektromos bekötés

Itt aztán rengeteg szempont van, amelyre a bojler bekötés során oda kell figyelni. A berendezésnek külön áramkört kell kialakítani, ami azt jelenti, hogy arra más fogyasztó nem kapcsolódhat, megszakítás nélkül kell elvezetni a biztosítéktábla és a bojler csatlakozása között.

Bár nem tilos, viszont nem is ajánlott a készüléket konnektorba csatlakoztatni, hanem gondoskodni kell a fix csatlakozás kivitelezéséről. Emellett biztosítani kell a leválasztást (például egy javítás esetére), valamint a túláram és a szivárgó áram elleni védelemről sem lehet megfeledkezni.

Mint láthattad, a bojler bekötés nem gyerekjáték. Ugyan tapasztalat birtokában házilag is kivitelezhető, ennek híján viszont érdemes inkább szakemberre bíznod elvégzését.

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: