gyertya

Aki még soha nem gyújtott egyetlen gyertyát sem, vélhetően nem tudja, nem is sejti mi az, amit kihagy. Mi az az élmény, ami semmi mással nem pótolható. Mert hiába akadnak modern, okos megoldások, elemmel működő fényforrások, és különböző megvilágítási technikák.

Ezek tényleg nagyszerűek, adott esetben funkcionalitásukkal a maximumon teljesítenek, de ez még nem minden. Mert túl a hasznosságon van egy tényező, amit kétségtelenül nem képes akármilyen kiegészítő betölteni. Ez pedig a lélekre is ható szépség.

Nem mindegy, hogy milyen keretet kap a lobogó láng?

Nem, nem mindegy. S erre talán a leginkább szívbe markoló példaként a kegyeleti mécsesek szolgálhatnak. Elegendő pusztán rájuk nézni és egyértelművé válhat az üzenetük. Annyi minden rejlik bennük, ami szavakkal aligha kifejezhető, viszont szívvel azonnal érzékelhető.

Nem mindegy, hogy az emlékezés, a gyász, az elgondolkodás, az elmélyülés lángja milyen környezetben lobbanhat fel. Nem mellékes, hogy pontosan mi jellemzi a mécses kialakítását, mi az a külső, amivel pluszban hozzájárulhat a szolgálatához.

Mert a gyertya tulajdonképpen szolgálatot teljesít, a maga nevében egyedülálló módon. Azáltal, hogy a viasznak, kanócnak köszönhetően a természetes fény kincsével ajándékozhatja meg a teret és a szemlélőket olyan különlegessé, egyúttal utánozhatatlanná válik, ami szavakkal nehezen körülírható. De elvitathatatlan tőle!

Ami szép az öltöztet?

Valahogy így, igen. A gyertyatartók legalábbis kivétel nélkül erre képesek. A megmunkálásuk, a kialakításuk abszolút egyedi és szemeket gyönyörködtető. Miközben a funkcionalitásuk fontossága is megkérdőjelezhetetlen. Kettő az egyben, akár így is megfogalmazhatnánk, hiszen valóban erre képesek.

Hasznosak, hatékonyak, és kényeztetik a szépérzéket. Pusztán a jelenlétüknek köszönhetően az érintett helyiség olyan új stílussal, kisugárzással válhat többé, aminek a hangulata gyakorlatilag rögtön érzékelhető, aminek az ereje pontosan ezért egészen elképesztő, főleg ha mindehhez hozzáadjuk azt a tényt, hogy a tartók ugyan apróságok, olykor szó szerint is, mégis a gyakorlat alapján magukban hordozzák a jelentős átalakulás ígéretét.

Kép forrása: Ewalds.hu

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: