Támogatott tartalom

Mit jelent a jegygyűrű viselése a jobb kezünkön?

jegygyűrű választása

Modern kultúránkban az esküvőt illetően szinte minden megengedett. Vannak a hagyományos menyasszonyok, akik követik az összes kulturális normát: fehér ruha, gyémántgyűrű és templomi esküvő. Másrészt a nem konvencionális menyasszony választhat egyedi, élénk színekből álló ruhát, smaragdgyűrűt és egy vidámparkban tartandó esküvőt.

Nincs egyféle és nincs helyes módja az esküvőnek. Ugyanez igaz a jegygyűrűre is. Akár úgy dönt, hogy a bal, akár a jobb kezén viseli, megtalálhatja a stílusának megfelelő tökéletes gyűrűt.

Mit jelent a gyűrű?

Nem igazán számít, hogy melyik kéz viseli a jegygyűrűt. Ami számít, az a gyűrű mögötti szándék és jelentés. Nézzük meg mélyebben a jegygyűrű történetét.

A jegygyűrű története

Az ókori Egyiptom idején a gyűrűket azért adták, hogy a Nap és a Hold alakját ábrázolják, amelyeket imádtak, a kör pedig az örökkévalóságot jelképezte. Azt is hitték, hogy a körön belüli tér az ismeretlenbe vagy a túlvilágra vezető kaput jelképezi. Bizonyos gyűrűket úgy alakítottak ki, mint egy farkát faló kígyót, amit ouroborosznak neveztek, és amely minden dolog elkerülhetetlen körforgását jelképezte.

A görögök a jegygyűrű hagyományát úgy alakították át, hogy az kapcsolódjon a saját kultúrájukhoz. Míg a gyűrűkkel a szerelmük iránti elkötelezettséget akarták kifejezni, sokan a szerelem istenének, Erósznak vagy Ámornak a szimbólumait vésték bele.

A harmadik és negyedik századra, sőt még ma is a legtöbb jegygyűrű aranyból készül. A korai évszázadokban ez az ajándékozó vagyonát hivatott jelezni. Az egyik legérdekesebb, gyönyörű szimbolikával rendelkező gyűrű a fede-gyűrű. A fede-gyűrűn két jobb kéz fogja egymást (mint egy kézfogás), hogy a partnerséget, az elkötelezettséget és a házassági megállapodást szimbolizálja.

Tehát, bár a gyűrűk az idők során változtak, a jelentésük kiállta az idők próbáját. Ha a kedvesednek jegygyűrűt adsz, az a szeretetet, az odaadást, az együttműködést és a kapcsolatot mutatja, mindazt, amit a házasság ma is jelent. A Brillancy budapesti ékszer manufaktúra azt szeretné, hogy Ön a tökéletes jegygyűrűvel magabiztosnak érezze ezt az elkötelezettséget az esküvője napján.

A balkezes gyűrű története

Az ókori egyiptomiak szimbolikus okokból a bal kéz negyedik ujjára helyezték a jegygyűrűt. Úgy vélték, hogy ez a hely az ujjtól a szívbe futó véna miatt volt jelentős, amelyet vena amorisnak vagy szerelmi vénának neveztek. Bár a vena amoris nem valódi része az emberi anatómiának (és minden ujjnak van a szívhez futó vénája), a hagyomány már akkor is gyökeret vert, és ma már számos kultúrában megismétlődik.

Bal vagy jobb kéz országonként

A világ kultúrái végtelenül sokfélék, beleértve az ételeket, táncokat, vallást, világnézetet, hagyományokat, ünnepeket és még a jegygyűrűs ujjakat is. Annak oka, hogy az egyes országok a jegygyűrűt a bal vagy a jobb kezükön viselik, a hagyományokban vagy hitrendszerekben gyökerezik, amelyeket fontosnak és szimbolikusnak tartanak a kultúrájukban.

Csak néhány példa országonként.

Bal kéz:

  • Egyesült Államok
  • Egyesült Királyság
  • Kanada
  • Mexikó

Jobb kéz:

  • Norvégia
  • Ausztria
  • Dánia
  • Lengyelország

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: