Támogatott tartalom

Mit kell tudnia egy számítógépnek a 21. században?

laptop

Már igen kevesen gondolkodnak asztali számítógépben, hiszen egy laptop ugyanúgy használható mindenre, viszont sokkal több előnye van az előzővel szemben.

Pontosan emiatt fogjuk most átvenni azt, hogy mit kell tudnia manapság egy notebooknak ahhoz, hogy az tartós és jól kihasználható legyen. Ebben a cikkben átvesszük ezeket a dolgokat, így talán tisztábban látod majd, hogy mit kell elvárnod egy laptoptól.

Számítógépek a 21. században

Manapság egyáltalán nem meglepő, ha valaki az asztali számítógépek helyett olyan eszközt vásárolnak, amelyek kompaktak, kihajtható kijelzővel rendelkeznek.

Erre a gyártók is folyamatosan ráerősítenek, így nehéz megállapítani, hogy melyik volt előbb, a vásárlói igény vagy maga a piacépítő stratégia. Tény azonban, hogy az elmúlt 8-10 esztendőben a notebookok értékesítése nagymértékben növekedett.

Ki ne ismerné a Lenovo, az Acer, az Apple, vagy éppen az Asus gyártót. A cégek nemcsak számítógépekkel foglalkoznak, hanem kiegészítők készítésével is. Éppen ezért van lehetőség laptop töltőt Asus márkától, Lenovo boltokból, vagy éppen Apple szaküzletekből vásárolni.

A laptoppiac tehát nemcsak magukra a gépekre terjed ki, hanem minden apróságra, amelyekre szükség van a működésükhöz.

Tényleg a méret a lényeg?

Talán hihetetlen, de már akkor nehézségekkel nézel szembe, ha csak a laptop mérete alapján akarsz dönteni. A nagyság mellett fontos lehet a tömeg, hiszen aki sokat hordozza magával, nem mindegy, hogy egy vasat tart a táskájában, vagy egy alig másfél kilós szerkezetet.

Sokszor egy 16 colos modell egyáltalán nem nagyobb, mint egy régebbi darab, sőt, sokszor még elegánsabb és kecsesebb is, mint az idősebb generációk tagjai.

Sokszor ugyanis a káva miatt tűnik hatalmasnak az eszköz, közben meg semmivel sem nyújt többet, mint egy kisebb gépezet. A tömeg pedig szerencsére egyre csökken, így előfordulhat, hogy akár egy kilós laptopot is vehetsz magadnak.

Elvárás ugyanis, hogy a lehető legkisebb súllyal rendelkezzenek, hogy utazások, üzleti megbeszélésekre ne kelljen egy külön bőröndöt cipelni a gép számára.

A teljesítmény kérdése

Az, hogy mit bír a számítógép, sok mindentől függ. A lényeg azonban, hogy legyen lelke és lehetőleg ne a legolcsóbb megoldást válaszd. Sokkal életképesebb választás lesz egy új generációs processzorral ellátott eszköz, mint egy használt laptop, amely már nem nagyon fog kapni frissítést sem.

A tárhely már más kérdés, hiszen sokan a felhő szolgáltatóknál tárolják az adatokat, képeket és dokumentumokat. Éppen ezért nem muszáj a lehető legnagyobbat választani ezen a téren. Ami viszont fontos lehet, hogy az akkumulátor jól bírja töltés nélkül.

Manapság bőven akad olyan modell, amely akár 10-15 órát is kibír egy szusszal, bár azért ezeket meg kell fizetni. Válogass bátran az Apple, illetve az Asus eszközei között, itt ugyanis biztosan találhatsz majd megfelelő notebookot magadnak munkához.

Összegezve: A 21. században egy számítógépnek sok mindent kell bírnia. Amellett, hogy nem lehet túl nehéz, nem árt ügyelni a méretre, az akkumulátor teljesítményére, illetve a processzorra sem.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: