Hobbikertész

Mit tegyünk, ha darázsfészket találunk a házunknál?

darázsfészek a házunknál

A tavasz és a nyár beköszöntével sokak élvezik a szabadban töltött időt, azonban néha a természet sajátos kihívások elé állít bennünket. Az egyik ilyen kellemetlen helyzet lehet, amikor darázsfészket fedezünk fel otthonunk közelében. A darazsak agresszívvé válhatnak, különösen, ha veszélyeztetve érzik magukat.

Ennek ellenére mezőgazdasági vonatkozásuk jelentős, irtásuk kellő figyelmet és szakértelmet igényel. Cikkünkben olyan tennivalókról és tanácsokról olvashatsz, melyek betartásával elkerülhető a fájdalmas darázscsípés.

Honnan tudjuk biztosan, hogy darázsfészket találtunk?

A darázsfészek felismerése fontos lépés annak érdekében, hogy biztonságosan kezeljük a helyzetet. Egyáltalán nem mindegy, hogy egy a ház falán napozó rajt látsz, vagy például a kerti medence közelében folyadékot kereső kolónia tagjait, mivel ezek még nem bizonyítják a darázsfészek meglétét. A következő jelekből tudsz arra következtetni, hogy darázsfészket találtál:

Intenzív darázsaktivitás

Ha egy adott területen rendszeresen és intenzíven tapasztalható darázstevékenység, például számos darázs repkedése, leszállása egy specifikus pontra, mely pont környezetében bemásznak egy lyukba, az egy potenciális darázsfészket jelezhet.

Darazsak be- és kirepülése

Amennyiben látható, hogy a darazsak folyamatosan be-és kirepülnek egy adott ponton és ez a tevékenység folyamatosan fennáll, szinte biztosra veheted, hogy megtaláltad a fészek bejáratát.

Látható fészek

A darázsfészkek különböző méretű és formájú képződmények és fajtól függően különböző helyeken találhatók meg. Leggyakrabban találkozhatsz földben, faodvakban, padláson, falban és tetőszerkezetben épített fészkekkel, melyek anyaga papír vagy agyagszerű, szintén fajtánkként változó.

Nem mindegy az év mely szakaszában fedezed fel a darázsfészket. A darazsak nem telelnek át, kivéve a királynőt. A téli hideg beálltával elpusztulnak, ebből kiindulva egy februárban talált fészek nagy valószínűséggel üres lesz, eltávolítása nem jár különösebb veszéllyel, amennyiben elérhető helyen van.

Előzd meg az inváziót

Kezdd időben a darazsak elleni védekezést. Érdemes ellenőrizni az ingatlan általános műszaki állapotát, a falon és a fa szerkezeteknél megjelenő lyukak, rések javítása ajánlott. A darazsak védett helyre építik fészküket és könnyű szerrel berágják magukat bármilyen apró repedésen keresztül. A kert rendben tartása, a hulladék megfelelő kezelése mind-mind segít a megelőzésben.

Az időben kihelyezett úgynevezett ál darázsfészek kihelyezése nem elvetendő ötlet, azonban, ha túl későn akasztod ki, akkor nem fog működni. A legjobb időzítés az első melegebb tavaszi napok, amikor egyre több rovar repked a kertben.

Helyezz el darázscsapdákat, melyet magad is elkészíthetsz, vagy meg is vásárolhatod. Ezek édeskés folyadékot tartalmaznak és vonzzák a rovarokat, akik belemásznak a csapdába, de kijönni már nem tudnak.

Megelőzésként használhatsz még olyan szereket, melyek arra lettek kifejlesztve, hogy előkezeld a darazsak által gyakran látogatott helyeket, mint például a postaláda vagy gázóra szekrény.

Maradj higgadt

Miután megbizonyosodtál, hogy a közeledben fészkelő kolóniával kell megosztanod otthonod, az első és legfontosabb dolog, hogy ne ess pánikba.

Ne próbáld megközelíteni a fészket, ugyanis a darazsak folyamatosan védik királynőjüket és utódaikat. Ha úgy érzik bármi vagy bárki veszélyes azokra nézve, támadnak. Agresszivitásuk a nyár előrehaladtával párhuzamosan nő.

Ne kísérletezz egy nagy és aktív darázsfészek eltávolításával saját kezűleg, mert megszűntetése veszélyes és szakértelmet igénylő feladat.

Figyeld meg a darazsak mozgását

Sokan nem is gondolnák mennyire fontos tudni merre közlekednek a darazsak. Az eldugott helyen lévő darázsfészkek felkutatása kizárólag ezzel a módszerrel kivitelezhető és amennyiben szakember segítségét kéred, az esetek többségében neked kell megmutatni a fészek pontos helyét.

Sokszor napok telhetnek el mire rábukkansz a fészekre. Ez az oka annak, hogy ha felhívsz egy kártevőirtó céget, az első kérdésük a fészek pontos helyével kapcsolatos.

Ne próbáld meg eltávolítani a fészket

Már egy kisebb labda nagyságú darázsfészekben is nagyobb kolónia él, azok megbolygatása komoly következményekkel járhat. Ezek a rovarok védik területüket, veszélyt érezve támadni fognak. Ez természetesen azokra a fészkekre vonatkozik, amit darázsszezonban találsz. A téli hidegben nem figyelhető meg aktivitás, a darázs ellen ilyenkor házilag is, kellő körültekintéssel felléphetsz.

Amennyiben mégis saját kezűleg szeretnéd megoldani a problémát, mindig felkészülten állj hozzá, legyen menekülési útvonalad, ha egy raj üldözőbe vesz.

Viselj olyan védőfelszerelést, ami lehetőleg az egész testedet takarja.

Használj megfelelő irtószert, melyet kellő távolságból spriccelj a fészekre. A gyártó által javasolt használati utasítást mindenképp tartsd be.

Ne vess be házi praktikákat, mint a vízzel való elárasztás vagy a tűzzel való irtás. Önmagában a fészek leverése sem segít, csupán azt éred el vele, hogy megtámadjanak.

Hívj szakembert

Amennyiben a darázsfészek nagy méretű és veszélyesen közel van az otthonodhoz vagy a kertedhez, továbbá személyes biztonságod fenyegeti, hívj szakembert! A szakképzett rovarirtók rendelkeznek azokkal az eszközökkel és ismeretekkel, amelyekkel biztonságosan és hatékonyan képesek eltávolítani a darázsfészket.

Kép forrása: Canva.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: