Élet-Stílus

Mit tehetsz fogaid épségéért?

fog

A fogak és ínyszövet egészségének megőrzése, túl az esztétikai szempontokon, az egészségmegőrzésben is fontos szerepet játszik. Cikkünkben bemutatjuk azokat a biztos módszereket, amelyekkel jelentősen csökkenthető a költséges és súlyos esetekben fogvesztéshez vezető betegségek kockázata.

Miért fontos a fogak és az íny egészsége?

Pozitív pszichológiai hatása lehet

Átlagosan 10 fog hiányzik egy magyar felnőtt szájából. A sokakat érintő fogvesztés jelentős pszichológiai teher lehet az egyén számára: csökkentheti az önbizalmat és fokozhatja a megjelenés kapcsán érzett szorongást.

Egy, az Amerikai Fogorvosi Szövetség által végzett kutatás szerint a megkérdezett munkakeresők 28%-a véli úgy, hogy a fogak és íny rossz egészségi állapota miatti elváltozás megnehezíti a sikeres álláskeresést.

Kijelenthető tehát, hogy a fogak és az íny egészségének megőrzése támogathatja a pszichés jóllétet.

Csökkentheti egyes betegségek kockázatát

Tudtad, hogy a fogak egészsége hatással lehet más szervekre is? Az elégtelen szájhigiénia más krónikus betegségek kockázatát fokozhatja, így például összefüggésbe hozható a cukorbetegséggel és a szívbetegségekkel. A fogak és az íny egészségének megőrzése idős korban is kiemelten fontos, hiszen csökkentheti egyéb betegségek kockázatát.

Csökkentheti az orvosi költségeket

Míg a rutin vizsgálatok és prevenciós tevékenységek csekély költséggel járnak, addig a sokáig figyelmen kívül hagyott fogászati problémák költségesen kezelhető komplikációkhoz vezetnek. Válaszd a megelőzést és kerüld el a több százezer forintos fogpótlást!

Segítheti egyéb betegségek szövődményeinek megelőzését

Egyéb krónikus betegségekkel küzdesz? Ez esetben érdemes fokozott figyelmet fordítani a fogak és íny egészségére. Jó példa erre a cukorbetegség, amely csökkentheti az íny vérellátottságát, így fokozhatja a fogágybetegség kockázatát. A megfelelő dentálhigiénés rutinnal minimalizálható az egyéb betegségek szövődményeinek egy része.

fog
Kép forrása: Pexels.com

4 dolog, amit tehetsz fogaid épségéért

1. Megfelelő életviteli szokások kialakítása

A fogak épségének megőrzése az életviteli szokásoknál kezdődik. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) az alábbi tanácsokkal szolgál:

  • Étkezés: Kövess kiegyensúlyozott étrendet, amely kevés hozzáadott cukrot, valamint sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz. Folyadék fogyasztásod alapozd a vízre!
  • Dohányzás és alkohol: Kerüld a dohányzás minden formáját! Csökkentsd az alkoholfogyasztásod!
  • Sport: Használj megfelelő védőfelszerelést sportolás közben! Ezzel csökkenthető a fogvesztéssel járó sérülések kockázata!

2. Otthoni szájápolás

Ne feledkezz meg az otthoni fog- és szájápolás fontosságáról sem. Az alábbi tippek segíthetnek a tökéletes rutin kialakításában:

  • Moss fogat legalább két alkalommal naponta! Használj fluoridos fogkrémet és puha sörtéjű fogkefét!
  • Ügyelj az alapos és összes fogfelületre kiterjedő fogmosásra! Használj körkörös és seprő mozdulatokat! Kerüld a túlzott nyomást!
  • Ne feledkezz meg a fogíny megtisztításáról sem!
  • Használj fogselymet vagy fogközi kefét! Ezzel eltávolítható a fog réseibe ragadt ételmaradék!
  • Öblögess vízzel vagy alkoholmentes szájvízzel!
  • Tisztítsd meg a nyelvfelületet is nyelvkaparóval!

3. Rendszeres fogorvosi vizsgálat

A fogorvosi vizsgálat során a kezelőorvos megvizsgálja a fogak állapotát és szükség esetén kezeli az észlelt problémákat. A rutinvizsgálat során gyakori a fogkőeltávolítás, amely segíthet a parodontózis kialakulásának megelőzésében. Legalább 6 havonta érdemes meglátogatni fogorvosod!

4. Fogpótlás

A fogak épségének megőrzését támogathatod a hiányzó fogak szakszerű pótlásával. Ez nem csupán a hangképzésben és étkezésben, de a további fogvesztés elkerülésében is segíthet. Számos kezelési módszer közül választhatod ki az állapotodnak és igényeidnek megfelelőt. Ilyen lehet a fog implantátum, foghíd, korona vagy akár a műfogsor.

Dr. Németh Bálint szájsebész és fogszakorvos

Dr. Németh Bálint szájsebész és fogorvos több mint 15 éves gyakorlattal rendelkezik. Pácienseinek fájdalommentes kezelést kínál a legmodernebb anyagok és eljárások alkalmazása mellett. A modern és felszerelt budapesti fogászat a 2. kerületben várja a pácienseket.

Képek forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: