Hobbikertész

Mit ültessünk levendula mellé?

virágágyás

A levendula töretlen népszerűségnek örvend hazánkban, köszönhetően egyszerű gondozásának, valamint csodaszép illatos, lila virágzatának. Virágágyásba, sziklakertbe vagy akár balkonládába ültetve is otthonunk különlegesen szép dísze lehet.

A levendula hatalmas előnye, hogy nagyon jól társítható más dísznövényekkel, így rendkívül látványos összeültetéseket hozhatunk létre. Ezt olvasva, jobbal merül fel bennünk a kérdés, hogy milyen növényeket lehet a levendula mellé ültetni. Cikkünk további részében, ehhez adunk ötleteket.

Mielőtt azonban konkrét növényeket javasolnánk, először átvesszük azokat a tudnivalókat, amelyek nem csak levendulás összeültetések, hanem más virágágyások tervezésekor is hasznosak lehetnek. Lássuk, melyek ezek!

Hogyan válasszunk növényeket a virágágyásba?

levendula
Kép forrása: Freepik.com

Ha egyszerűen fenntartható és harmonikus megjelenésű virágágyást szeretnénk, fontos, hogy ne csak az alapján válasszuk, ki a dísznövényeket, hogy mi tetszik nekünk, vagy éppen mi kapható a kertészetben.

Az egyik, ha nem legfontosabb szempont, hogy egy virágágyásba nagyon hasonló, vagy azonos igényű növények kerüljenek. Tervezés előtt ismerjük meg a kertünk adottságait. Milyen a talaj, mennyi fényt kapnak a növények, mennyit tudunk, illetve szeretnénk öntözni és így tovább.

Vegyük figyelembe a növények virágzási idejét, méretét és habitusát, a virágok és levelek színét és persze azt is, hogy egynyári, kétnyári vagy évelő virágról van szó. Utóbbi növények évről-évre megújulnak, így kevesebb munkát adnak, mint egynyári rokonaik.

A színekkel kapcsolatban az egyik legfontosabb szabály, hogy kicsi virágágyásban elég csak néhány színt használni, a nagyobb ágyások esetében bátrabbak is lehetünk. Érdemes egy domináns színben gondolkodni, és ehhez választani növényeket.

Nagyon szép hatást érhetünk el, ha az ágyásban, egy adott szín, különböző árnyalatait variáljuk, de ha kontrasztos színekkel, vagy egy színsor színeivel dolgozunk, akkor sem hibázhatunk. Most, hogy megismerkedtünk az általános tervezési szempontokkal, nézzük meg, milyen növényeket érdemes a levendula mellé ültetni.

Virágágyás ötletek levendulával

virágágyás
Kép forrása: Freepik.com

A levendula napos, meleg fekvésben, jó vízáteresztő képességű, lazább szerkezetű talajba ültetve fejlődik legszebben. Idősebb korában nagyobb helyet foglal el, ezt vegyük figyelembe az ültetésekor.

Az ültetést követően öntözést igényel, azonban, amikor már szépen begyökeresedik, az öntözés lényegében elhagyható. Ha levendulás vegyes virágágyást tervezünk, az előbbieket vegyük figyelembe, és ilyen igényű növényeket válogassunk össze.

A virágágyásokról készült képeket szerzői jogok miatt nem jelentethetjük meg a saját oldalunkon, az ágyásötletek forrását azonban minden esetben belinkeltük, így meg lehet nézni, hogyan mutatnak a valóságban.

Egyszerűen gondozható összeültetés három növényfajból

levendula
Levendula / Kép forrása: Freepik.com

Az alábbi ágyást, akár nagyobb területen is megvalósíthatjuk, mivel rendkívül természetes hatást kelt, szinte olyan, mint egy mező. Az ágyás kialakításához közönséges levendulára (Lavandula angustifolia), csinos árvalányhajra (Stipa tenuissima) és szürke cipruskára (Santolina chamaecyparissus) lesz szükségünk.

Ezek a növények nagyon szépen kiegészítik egymást, gondozásuk pedig nagyon egyszerű. Az ágyás kialakításához mindegyik növényből nagyobb foltokat ültessünk.

Megnézem a virágágyást

Nyári virágágyás négy növényfajból

ernyős verbéna
Ernyős verbéna / Kép forrása: Freepik.com

Az alábbi virágágyás négy féle növényfajból áll, melyek között egynyári növény is található, ami nem más, mint az ernyős verbéna (Verbena bonariensis). Ehhez a nagyon tartós és hosszan díszítő virágágyáshoz közönséges levendulát (Lavandula angustifolia), kék iringót (Eryngium planum) és gyepes sédbúzát (Deschampsia cespitosa) kell még beszereznünk.

A különböző formájú és habitusú növények nagyon szépen egészítik ki egymást eben az összeültetésben.

Megnézem a virágágyást

Összeültetés nagyobb sziklakertbe

kokárdavirág
Kokárdavirág / Kép forrása: Freepik.com

Ezt az összeültetést nagyobb sziklakertekben érdemes kialakítani, a közönséges levendulán (Lavandula angustifolia) kívül, pompás pálmaliliom (Yucca gloriosa), évelő kokárdavirág (Gaillardia x grandiflora) és délszaki kutyatej (Euphorbia myrsinites) alkotja. A megadott levendula és kokárdavirág fajokat, más fajtákkal is helyettesíthetjük.

Megnézem a virágágyást

Mediterrán kertötlet

napfényvirág
Napfényvirág / Kép forrása: Pixabay.com

Az alábbi mediterrán kerttervben, szerepet kap a már korábban is említett csinos árvalányhaj (Stipa tenuissima) és a kék iringó (Eryngium planum) is. A kertészetekben kapható levendula fajták közül, a Lavandula x intermedia ‘Grosso’ illeszkedik legszebben ebben az összeültetésben.

A káprázatos látványt a narancssárga virágokkal díszítő napfényvirág (Helenium), valamint az Euphorbia cornigera nevű kutyatej faj teszi teljessé. Ez a kutyatej sajnos Magyarországon nem kapható, de jó alternatívája lehet a színeváltó kutyatej (Euphorbia epithymoides).

Megnézem a virágágyást

Lila és ezüstszínű virágágyás

macskamenta
Macskamenta / Kép forrása: Freepik.com

Nagyon egyszerűen kezelhető és hosszan virágzó virágágyást hozhatunk létre levendula, valamint macskamenta (Nepeta × faassenii) és ligeti zsálya (Salvia nemorosa) összeültetésével. Az ágyás szélére a macskamenta kerüljön, a hátterébe a zsálya, míg az előterébe a levendula.

A növényeket egymástól kb. 30 cm-re ültessük, így 1 m2 területet 9 növénnyel ültethetünk be. A végeredmény egy nagyon szép, természetes hatású ágyás lesz, melyben a lila és az ezüstszín különböző árnyalatai váltakoznak.

Megnézem a virágágyást

Rózsa és levendula

rózsa
Rózsa / Kép forrása: Freepik.com

A rózsa és a levendula klasszikus párosításnak számít, amellett, hogy ez a két növény nagyon szépen mutat együtt, a levendula szerepet játszik a rózsa növényvédelmében is. A rózsa közelébe ültetett levendulatő segít távol tartani a levéltetveket.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos ötletet adnunk levendulával összeültethető növények kiválasztásához. Sikeres kertészkedést kívánunk!

Képek forrása: Freepik.com; Pixabay.com

Még több cikk a rovatból: