Hobbikertész

Módszerek a hangyák ellen kertben és lakásban

hangyák

A hangyákról egy folyamatosan szorgoskodó, apró kis rovar képe él bennünk, mely kolóniában él. A mintegy 12000 hangyafaj közül 74 él hazánkban is, jelenlétüknek azonban nem mindig örülünk, különösen, ha a lakásban bukkannak fel.

A hangyák ellen számos módszert bevethetünk, azonban más megoldások működnek akkor, ha a kertben szaporodnak el, és mások akkor, ha a lakásban jelennek meg tömegesen. Egy hangya megjelenése természetesen még nem a világ, de mivel ez a rovar kolóniában és, ahol egy van, ott több is, így időben cselekedni kell.

A továbbiakban természetes és vegyszeres megoldásokat mutatunk be a hangyák távoltartására, valamint körüljárjuk azt a témát is, hogy mennyire hasznosak vagy károsak ezek a parányi kis élőlények.

Hasznosak vagy kártékonyak a hangyák?

A hangyák jelenlétét főleg a lakásban nem szeretjük, ahol a kertben is tapasztalható gyűjtögető munkájukat végzik, élelmet keresnek, cipelik a morzsákat és raktároznak. Ez a tevékenység a kertben igencsak hasznos, egyfajta takarító munkának is tekinthető, ugyanis a hangyák az elpusztult állatokat, elhalt növényi részeket fogyasztják.

Szintén hasznosnak tekinthető, hogy a hangyák járatokat készítenek a talajban, ezáltal talajlazító munkát is végeznek. Hangyákkal nem csak a talajon, hanem a növények is találkozhatunk, ami mindenképp intő jel, ugyanis a levéltetvek jelenlétére utal.

Ezt akár még pozitív dolognak is tekinthetnénk, azonban a hangyák szimbiózisban vannak a levéltetvekkel. Szívesen fogyasztják a levéltetvek által kiválasztott mészharmatot, sőt, egyenesen ösztönzik is őket a fokozott kiválasztásra. Nem ritkán egyik növényről a másikra cipelik őket, ami azért is veszélyes, mert a levéltetvek vírusokat hordozhatnak, melyek megbetegíthetik a növényt.

Kárt egyéb módon is képesek okozni, nagyon szeretik az édes gyümölcsöket, és sajnos nem csak a földre lehullott darabokat rágják meg, hanem a fákon lévőket is. A füvesítést szintén megnehezíthetik, mivel a kiszórt fűmag számukra táplálékot jelent és behordják a bolyba.

A hangyák jelenléte akkor is zavaró lehet, ha egyébként nem okoznak különösebb kárt. Az olyan kerti tevékenységek közben, mint a sport, a grillezés, a játék, vagy épp a kerti munka, kellemetlen lehet, ha belelépünk a bolyba, vagy csak állunk a fűben és felmásznak ránk.

Most, hogy áttekintettük, milyen haszna van a hangyáknak, illetve milyen károkat tudnak okozni, nézzük, mit tehetünk ellenük.

Hangyák elleni természetes módszerek a kertben

A természetes megoldások elsősorban akkor lehetnek a segítségünkre, ha a hangyák még nem lepték el az egész kertet, azaz kezelhető mértékű a probléma. A hangyák nagyon szeretik, a száraz, meleg, nem művelt talajt, az öntözött, talajtakarással borított talajban viszont nem szívesen telepednek meg.

Azzal, hogy rendszeresen lazítjuk, műveljük és öntözzük a talajt, sokat tehetünk a távoltartásuk érdekében. A hangyák vonulási útjába ültetett növények szintén segítségünkre lehetnek, a levendula, a zsálya és a kakukkfű is távol tarthatja őket.

Az illóolajokat szintén segítségül hívhatjuk. Keverjünk össze borsmenta, teafa vagy citromfű olajat vízzel, és fújjunk be vele minden olyan területet, ahol zavaró a hangyák jelenléte. A kávézacc és a fahéj sokoldalúan használhatók a háztartásban, a hangyák ellen is bevethetjük őket például a veteményesben.

Az előbbieknél kevésbé barátságos, de még mindig természetes megoldás, ha csalit készítünk a hangyák számára olyan élelmiszerekből, amelyeket nem tudnak megemészteni, ezáltal elpusztulnak tőle. Ilyen csalit készíthetünk kukoricalisztből vagy sütőporból, melybe egy kis cukrot keverünk.

Régi módszernek számít a boly, forró vízzel való leöntése, megpróbálkozhatunk ezzel is. Mivel a hangyák sokszor a gyümölcsfákon is károsítanak, a gyümölcsök megóvása érdekében, meg kell akadályoznunk, hogy felmásszanak a fa törzsén, ehhez öntapadós papírt vethetünk be.

Hangyák elleni természetes módszerek a lakásban

Az előbbiekben bemutatott módszerek közül, többet a lakásban is alkalmazhatunk. Ilyen például az illóolajos permet kifújása, mely veszélytelen és olcsó megoldás is egyben. A permet készítéséhez használhatunk esetleg ecetet is, ennek azonban jóval erősebb és akár számunkra is kellemetlen illata lehet.

A sütőpor, szódabikarbóna és kávézacc szintén használható a lakásban, ahogy a ragasztócsík felhelyezése is. A csapdát mindig oda helyezzük ki, ahol látjuk, hogy a hangyák előbújnak. Segítségünkre lehet az is, bár a problémát jó eséllyel önmagában nem fogja megoldani, ha figyelünk rá, hogy ne maradjanak elő ételek, a padlón vagy konyhapulton pedig ne legyenek morzsák.

Vegyszeres megoldások a hangyák ellen

A vegyszeres megoldásokat leginkább akkor célszerű bevetnünk, ha a természetes módszerekkel nem járunk sikerrel, igaz ez a kertben és a lakásban való használatra egyaránt. Az üzletek kínálatában rengeteg féle hangyairtó szer kapható, spray, folyadék, por vagy gél kiszerelésű termékeket, valamint hangyacsapdát is vásárolhatunk.

Bármelyik terméket is választjuk, az első és legfontosabb dolog, hogy a kihelyezés során figyeljünk rá, hogy se kisgyerek, se háziállat ne férjen hozzá. Minden esetben olvassuk el az adott termék útmutatóját, mely tartalmaz minden lényeges információt a kihelyezéssel kapcsolatban.

Bízunk benne, hogy tanácsaink hasznosak lesznek a hangyák távoltartásához!

Kép forrása: Pixabay.com

Még több cikk a rovatból: