Támogatott tartalom

Munkavédelmi bakancs karbantartása: Tippek a hosszú élettartamért

munkavédelmi bakancs karbantartása

Ezek a bakancsok nem csupán szimpla lábbeliként funkcionálnak, hanem a biztonságunk és az egészségünk szempontjából is kulcsfontosságú lehet egyes munkahelyeken.

Annak érdekében, hogy a munkavédelmi bakancsunk hosszú élettartamú legyen, gondos odafigyelésre van szükség. Cikkünkben megnézzük, hogy miként tarthatjuk karban úgy bakancsunkat, hogy az hosszú ideig biztosítsa lábunk védelmét.

Rendszeres tisztítás

Ahogy az utcai cipőknél, úgy a munkavédelmi bakancs esetében is fontos, hogy rendszeres tisztítsuk meg. Minden nap, amikor végzünk a munkával, távolítsuk el róla a rárakódott port, a sarat, illetve az egyéb szennyeződéseket. A feladat elvégzéséhez használjunk egy rongyot, esetleg kefét és egy nedves ruhát.

Amennyiben ezt minden nap elvégezzük, úgy megakadályozhatjuk, hogy a szennyeződés beszívódjon a bakancs anyagába. Ma már speciális cipőtisztítószereket is vásárolhatunk, amelyek megkönnyítik a tisztítást.

Őrizzük meg a vízállóságát

A bakancsok felső részén alkalmazzunk impregnáló spray-t, hiszen így megakadályozhatjuk, hogy a lábbelink átnedvesedjen. Rendszeresen frissítsük ezt a réteget, különösen akkor, amikor észleljük, hogy a víztaszító képesség csökken.

Szellőztessük át a bakancsot

A lábbelinknek szüksége van a szellőztetésre, hogy elkerülhessük a kellemetlen szagokat. Amikor éppen nem viseljük, akkor hagyjuk hadd szellőzzön. Ha fűzős cipőnk van, akkor a cipőfűzőt távolítsuk el és a nyelvét hajtsuk jól előre, így sokkal könnyebben át fog majd szellőzni.

Amennyiben a munkaruha bolt kínálatából olyan bakancsot választottunk, amelynek kivehető a bélése, akkor azt ki is tudjuk mosni.

A munkavédelmi bakancs cseréje

Amennyiben munkavédelmi lábbelinken sérülést észlelünk, fontos tudnunk, hogy ezeket nem javítjuk. A munkavédelmi lábbelik különleges tervezésüknek köszönhetően a biztonságunkat szolgálják, és ha megsérülnek, azt jelenti, hogy „elvégezték a feladatukat”.

Ebben az esetben a lábbelit ki kell cserélni, hogy továbbra is megfelelő védelmet biztosíthasson. Ne kockáztassuk saját vagy munkatársaink biztonságát azzal, hogy sérült lábbelit használunk tovább.

Vásároljunk váltócipőt

Ha a munkahelyünkön folyamatosan bakancsot kell viselnünk, akkor fontoljuk meg a váltó bakancs megvásárlását. A két pár lábbeli váltakozó használatával nagyban hozzájárulunk azok élettartamához és az átszellőzésre is marad elegendő idő.

Cserélgessük a talpbetéteket

A talpbetétek hozzájárulnak a kényelemhez, de ha azt észleljük, hogy elkoptak, akkor azonnal cseréljük le. Mivel a betét támogatja lábfejünket, ezért ezen nem érdemes spórolni, hiszen a megfelelő betét hozzájárul lábunk egészségéhez.

Kép forrása: Canva.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: