Építkezés-Felújítás

Őszi ablakcsere – ezért éri meg!

nyílászáró mérés

Amikor odakint már hideg szél fúj, megnövekszik a csapadékhajlam, és csökken a hőmérséklet, elkezdjük érezni a régi ablakok kivetnivalóit, és felmerül bennünk a kérdés: vajon érdemes ilyenkor kicserélni az elhasználódott nyílászárókat?

Az energiaválság kellős közepén feltekerni a fűtést nem igazán nyerő ötlet, így a dilemma meg is oldódott: vágjunk bele a cserébe most! Inkább fektessünk bele egy hosszabb távon megtérülő beruházásba, minthogy a fél fizetésünk a rezsire menjen el!

Valójában a legjobb idő az ablakcserére a tavasz és a kora ősz, így ha még a tél előtt szeretnénk belevágni a projektbe, akkor október vége felé érdemes megszervezni az installációt. Miért? Ekkor még viszonylag kellemes az időjárás, a hőségnek már se híre sem hamva, ugyanakkor komoly fagyok sem fenyegetnek még bennünket, és a meteorológiai tényállás két okból is fontos:

  • először is az ablakok telepítéskor egy-két napig bizony nyitva lesznek, és ez a kinti hőmérséklettől függően az otthon túlmelegedését vagy lehűlését okozhatja,
  • másodszor a tömítőszalag és a szigetelőhab csak mínusz 10 Celsius-fok felett működik megfelelően, és így a téli ablaktelepítés nem feltétlenül lesz optimális, bár halkan megjegyeznénk, hogy bizony vannak a piacon hidegben is alkalmazható, speciális anyagok, amelyek ugyanolyan szigetelést garantálnak, mint standard társaik.

Így ha szeptemberben, októberben, sőt amennyiben az időjárás engedi, novemberben esetleg azt tapasztaljuk, hogy ablakaink tömítése nem megfelelő, és a hideg tódul be a lakásba, akkor nyugodt szívvel bevállalhatjuk az idei ablakcsere opcióját.

Láthatjuk tehát, hogy az őszi nyílászáró csere igenis jó befektetés – az energiatakarékos konstrukciók ugyanis garantálják, hogy amikor a kinti hőmérséklet visszaesik, az új ablakok a maximális szigetelési mutatókkal hatékonyan megvédenek minket a zimankótól, valamint a jelenlegi becslések szerint a felére csökkenthetik a fűtésszámlák mértékét!

Természetesen az épület homlokzatához és a belső kialakításhoz egyaránt jól passzoló ablakokat illik választani, de a megjelenés korántsem minden. A legfontosabb paraméterek sorában a hőszigetelési ráta áll az élen. Vásárláskor ügyeljünk az Uw hőátbocsátási tényezőre – ez minél alacsonyabb, annál nagyobb az ablakok energiahatékonysága, ami kisebb hőveszteséget jelent.

Kép forrása: Depositphotos.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: