Hobbikertész

Őszi fokhagyma ültetése – Részletes útmutató

fokhagyma

A fokhagyma (Allium sativum) a hagymafélék családjába tartozó évelő növény, melyet karakteres íze miatt, elsősorban ízesítésre használunk a konyhában. Ásványi anyagokban és vitaminokban is gazdag, gombaölő, antibakteriális, nyákoldó és immunerősítő hatása is közismert.

A népi gyógyászatban régóta használják főként a megfázás kezelésére, mézzel összekeverve. A fokhagyma az egyszerűbben termeszthető zöldségfélék közé tartozik, kezdő hobbikertészként is bátran próbálkozhatunk vele.

Őszi fokhagymát és tavaszi fokhagymát egyaránt termeszthetünk a kertben, az őszi fokhagymát október első felében, míg a tavaszi fokhagymát kora tavasszal, február végén, március elején ültethetjük el.

Cikkünk további részében bemutatjuk az őszi fokhagyma ültetésének menetét, kitérünk a növény környezeti igényeire, valamint ajánlunk néhány remek őszi fokhagymafajtát is.

Az őszi fokhagyma igényei és gondozása

A fokhagyma nem számít különösebben igényes zöldségnek, a kertben viszonylag egyszerűen biztosíthatunk számára megfelelő feltételeket. Hőmérséklet igénye átlagos, azonban különböző fejlődési ciklusaiban eltérő.

A tenyészidő elején jól bírja a hideget, a vegetáció középső szakaszában kellemes melegre, míg az érést megelőzően 25 fok körüli átlaghőmérsékletre van szüksége. A magyarországi fényviszonyok megfelelők a növény számára, ez a nappalhosszúságra és a besugárzásra egyaránt igaz.

Napos, világos esetleg kissé árnyékos fekvésbe is ültethetjük, teljes árnyékba azonban ne kerüljön. Előnyben részesíti a tápanyagban gazdag talajokat, ugyanakkor a frissen trágyázott talajt nem kedveli, emiatt érdemes olyan helyre ültetni, ahol a talajt az előző évben trágyáztuk.

A fokhagyma tolerálja a szárazságot, a kihajtáskor azonban öntözést igényel, csapadékban szegény, tartósan száraz időszakokban szintén meghálálja az öntözést.

Betegségekre és kártevőkre nem kifejezetten érzékeny, ez azonban nem jelenti azt, hogy időnként ne támadná meg valamilyen kártevő vagy növénybetegség. Jellemző kártevője a fonálféreg, a hagymalégy és a dohánytripsz is. Betegségek közül baktériumos rothadás, fuzáriumos betegség, szürkepenész és peronoszpóra károsíthatja.

Az őszi fokhagyma termesztésével kapcsolatban további teendőként a gyomlálást, valamint a betakarítást érdemes még megemlíteni. A fokhagymát akkor szedhetjük fel, amikor a növény levelei elsárgulnak, szára pedig elszáradt. A felszedett fokhagymát napon megszárítva, majd koszorúba fonva száraz helyen sokáig tárolhatjuk.

Ajánlott őszi fokhagyma fajták

Őszi ültetésre az alábbi fokhagymafajtákat érdemes kipróbálni, melyek nagyon ízletesek és jól tárolhatók.

Makói őszi: Középhosszú tenyészidejű, híres, magyar fokhagymafajta, különleges fűszerező képességgel. Magszárat nem hoz, sűrű, közép-zöld színű lombozatot nevel. A hagymafejeket általában 8 gerezd alkotja. Október közepéig el kell ültetni, betakarítása június végén a legideálisabb.

Őszi B 15: Hosszan tárolható, magszárat képző, államilag elismert, magyar fokhagymafajta. Lombozata erőteljes növekedésű és dús.

Germidour: Szeptember elejétől, november végéig ültethető őszi fokhagymafajta, mely nem nevel magszárat. Június elejétől, július elejéig lehet betakarítani. A nagyméretű hagymafejeket, formás, telt gerezdek alkotják. A takarólevelek lilás árnyalatúak, a fokhagymafej így lilás csíkokkal tarkított.

Thermidrome: Kora tavasszal és ősszel is ültethető francia fokhagymafajta. Nagyobb termésre őszi ültetés esetén lehet számítani. Betakarítása a Makói őszi fajtával egy időben történik. Dús, közép-zöld színű lombozatot nevel, hagymái szabályos alakúak és nagyok. Héja fehér színű, világos rózsaszín árnyalatú foltokkal.

Az őszi fokhagyma ültetésének menete

Az őszi fokhagyma ültetéséhez, egészséges, ép gerezdeket válasszunk, kiültetésig száraz, szellős helyen tároljuk őket. Válasszuk ki az ültetés helyét a fokhagyma igényeinek figyelembe vételével és készítsük elő a talajt, ássuk fel mélyen.

A gerezdek egymástól 10 cm-es tőtávolságra és 25 cm-es sortávolságra kerüljenek a földbe 3-6 cm-es mélységbe. Ha gerezdeket túlságosan sekélyen ültetjük, akkor a talajfelszín felé tolják magukat. Az ültetés végén simítsuk el a talajt. Az ősszel ültetett fokhagymát érdemes minimális lombtakarással védeni az erősebb fagyoktól.

Tavasszal korán kibújik és elkezdenek fejlődni lapos levelei, ezt követően az őszi fokhagyma gondozása, a felszedésig, a rendszeres gyomlálásból, valamint a mérsékelt öntözésből áll, a felszedés előtti hetekben hagyjuk el az öntözést.

Bízunk benne, hogy tanácsaink hasznosak lesznek az őszi fokhagyma ültetéséhez és gondozásához. Sikeres kertészkedést és bő termést kívánunk!

Kép forrása: Freepik.com

Még több cikk a rovatból: