Hobbikertész

Paradicsom palánta ültetése – Részletes útmutató

paradicsom palánta ültetése

A paradicsom változatosan felhasználható, C-vitaminban gazdag zöldségfélénk, melyet kis odafigyeléssel kertben, balkonon és magaságyásban is termeszthetünk. Számos ízletes fajta közül választhatunk, ezek lehetnek folytonnövők, valamint determinált növekedésűek is.

A determinált, vagy más néven bokorparadicsomok egy bizonyos magasság elérése után már nem növekednek tovább, így balkonon és magaságyásban ezeket érdemes termesztenünk. Bármelyik paradicsomfajtát is választjuk, a termesztés módjában, valamint környezeti igényeikben nincs különbség.

A paradicsomot palánta ültetésével termeszthetjük a legegyszerűbben, melyet megvásárolhatunk a kertészetekben, vagy saját magunk nevelhetünk magról. Cikkünk további részében kitérünk a paradicsom környezeti igényeire, bemutatjuk a palántanevelés és ültetés menetét, valamint megosztjuk a paradicsom gondozásának legfontosabb tudnivalóit is.

A paradicsom igényei és gondozása

Ahhoz, hogy a paradicsom igazán gazdagon teremjen, fontos, hogy laza szerkezetű, jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag talajba ültessük. Tápanyagigénye miatt frissen trágyázott ágyásban érdemes termeszteni.

Az ültetés előtt 2-3 héttel, javítsuk fel a talajt, dolgozzunk be érett komposztot vagy istállótrágyát a talajba. Fény és hőmérséklet igénye magas, napos vagy világos helyet válasszunk a számára, mivel árnyékosabb helyen jelentősen csökken a terméshozama.

Meghálálja a rendszeres öntözést, különösen a virágzás és termésfejlődés időszakában fontos, hogy ne feledkezzünk el az öntözésről. A talaj nedvességtartalmát tovább megőrizhetjük és a kijuttatott öntözővíz is jobban hasznosul, ha gondoskodunk talajtakarásról.

Az öntözés rendszeres, egyenletes legyen, mivel ingadozó vízellátás mellett a paradicsom felrepedhet. A paradicsom termesztése során, amennyiben folytonnövő vagy féldeterminált növekedésű fajtát választottunk, érdemes foglalkozni a kacsolással is.

A kacsolás során eltávolítjuk a hónaljhajtásokat, ezek lényegében kisebb oldalhajtások, melyek a főhajtás és az ágak találkozásánál fejlődnek ki. A paradicsom, kacsolás nélkül is terem, azonban, ha elvégezzük ezt a műveletet, bőségesebb termésre számíthatunk, a növényünk pedig nem burjánzik el.

Egyéb teendőként a rendszeres gyomlálást lehet megemlíteni, valamint időnként a növényvédelemmel is foglalkoznunk kell. Kártevők közül főként a levéltetvek, a tripszek és a poloskák okozhatnak problémát, emellett vírusos és baktériumos betegségek is felüthetik a fejüket.

Gombabetegségek közül a lisztharmat, a paradicsomvész és a fitoftórás betegség a legjellemzőbb, míg a vírusbetegségek közül a tőhervadás, a paradicsom foltosság és a paradicsom mozaik vírus a legkiemelkedőbb.

A betegségek megelőzésében fontos szerepe van a megfelelő tőtávolság és sortávolság betartásának, az adott paradicsomfajta vetőmagjának csomagolásán mindkét adatot megtaláljuk. Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a növényeinket, ha kártevőket találunk a töveken, hamarosan betegségek is megjelenhetnek. Előzzük meg a bajt és védekezzünk a kártevők ellen!

A paradicsom palántanevelése és ültetése

Ha nem bolti, hanem saját nevelésű palántát szeretnénk ültetni, akkor beltérben február második felétől-március végéig érdemes elvetni a magokat.

A vetéshez töltsünk meg tejfölös poharakat, kicsi cserepeket vagy egy palántanevelő tálcát jó szerkezetű, laza földkeverékkel és vessük el a magokat, elég csak vékonyan takarni őket. Kellemesen meleg, világos helyen, mérsékelt öntözés mellett a magok hamar csírázni kezdenek.

A palántaneveléshez ideális hely például az ablakpárkány. A paradicsom palántákat szoktatás után, a fagyosszenteket követően ültethetjük ki a szabadba. Az ültetés során tartsuk be az adott fajta ültetéséhez javasolt tő és sortávolságot.

A paradicsom esetében az ideális tőtávolság 30-60 cm között változik a fajta függvényében. Amennyiben cserépbe ültetünk paradicsomot, akkor cserepenként egy tövet ültessünk el, a cserép legalább 30 cm mély és ugyanekkora átmérőjű legyen, valamint rendelkezzen vízelvezető nyílással, hogy távozni tudjon a felesleges víz.

Ha a palántát magaságyásba ültetjük, akkor a szabadföldi ültetéshez javasolt tőtávolság legyen az iránymutató. A paradicsom töveket érdemes mélyre ültetni, úgy, hogy az alsó leveleket is befedje a föld, ez segít a járulékos gyökerek fejlődésében.

Akár szabadföldben, akár cserépben vagy magaságyásban nevelünk paradicsomot, már az ültetéskor gondoskodni kell a megfelelő támasztékról. Amikor elültetjük a palántát, szúrjunk le mellé egy erős karót, egyes fajták ennél erősebb támasztékot, támrendszert is igényelhetnek.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a paradicsom termesztéséhez. Nincs más hátra, mint hogy sikeres kertészkedést és bőséges termést kívánjunk!

Kép forrása: Freepik.com

Még több cikk a rovatból: