Hobbikertész

Pozsgás sziklakerti növények, melyek nem igényelnek sok törődést

sziklakert

Egy jól átgondolt, gondosan megtervezett és kivitelezett sziklakert nagyon szépen mutathat a bármelyik kertben. A sziklakert lelkét a beültetett növények jelentik, ehhez a kertészetekben számos sziklakerti dísznövény áll a rendelkezésünkre, sőt könnyen a bőség zavarába eshetünk.

A sziklakerti növények kiválasztása során a legfontosabb szempont, hogy azonos igényű dísznövényeket válogassunk össze. Más igényei vannak egy mediterrán éghajlatról származó sziklakerti növénynek, és más egy hűvös hegyvidékről származónak.

Eltérő igényű növényfajok vegyítése csak akkor oldható meg, ha nagyon nagy kiterjedésű sziklakertben gondolkodunk, és külön tudjuk választani a naposabb déli oldalt, az árnyékosabb északitól.

Amikor a sziklakertbe keresünk növényeket a legkézenfekvőbb választásnak a különféle pozsgás növények tűnnek. Ezek a strapabíró növények, húsos leveleikben sokáig képesek megőrizni a nedvességet és kevés gondoskodás mellett is szépen díszítenek.

Cikkünkben ilyen ellenálló, emellett nagyon dekoratív pozsgás sziklakerti növényeket mutatunk be, melyeket bátran ültethetünk a sziklakertbe.

Varjúháj fajok

varjúháj
Kép forrása: Freepik.com

A varjúháj (Sedum) nemzetségbe közel 500 faj tartozik, melyek Ausztráliát valamint az Antarktiszt leszámítva az egész világon gyakoriak. Külsejük nagyon változatos, számos remek talajtakaró valamint sziklakerti növényt találunk közöttük. Ezek közül az egyik legismertebb az októberi varjúháj (Sedum sieboldii), mely levélzetével, valamint rózsaszín virágaival is díszít.

Szintén jó választást jelent a kövi varjúháj (Sedum rupestre), melynek tűformájú, húsos levelei vannak. A fehér varjúháj (Sedum album), a mohaképű varjúháj (Sedum polytrichoides), a dúsvirágú varjúháj (Sedum kamtschaticum var. floriferum) és a borsos varjúháj (Sedum acre) is remekül illik a sziklakertbe.

Kövirózsa fajok

kövirózsa
Kép forrása: Freepik.com

A kövirózsa (Sempervivum) növénynemzetségbe 50-nél is több növényfajt sorolunk, közös jellemzőjük, hogy hegyes vagy tompa csúcsú leveleik tőlevélrózsát alkotnak. Rendkívül szívós, strapabíró növények, melyek sziklakertbe, kőedénybe is ültethetők. Leveleiken kívül, virágzatukkal is díszítenek.

A kertészetekben többnyire az alábbi kövirózsa fajtákkal találkozhatunk: házi kövirózsa (Sempervivum tectorum), havasi kövirózsa (Sempervivum montanum), rózsás kövirózsa (Sempervivum marmoreum), pillás kövirózsa (Sempervivum ciliosum var. ‘Borisii’), (Sempervivum arachnoideum), ezek bármelyike nagyon szépen mutat a sziklakertben.

Kőtörőfű

kőtörőfű
Kép forrása: Freepik.com

A kőtörőfű vagy kőrontófű (Saxifraga) nemzetség több száz növényfajt számlál, melyek rendkívül változatos megjelenésűek, tőlevélrózsás és párnát alkotó növények egyaránt akadnak közöttük.

Sziklakertbe, a rózsaszín virágaival díszítő mohalevelű kőtörőfüvet (Saxifraga x arendsii), valamint a fehér virágú fürtös kőtörőfüvet (Saxifraga paniculata) érdemes ültetni.

Délszaki kutyatej

délszaki kutyatej
Kép forrása: Freepik.com

A délszaki kutyatej vagy szürke kutyatej (Euphorbia myrsinites) alacsony termetű pozsgás növény, szárai szétterülnek a talajon. Húsos levelei kékeszöld árnyalatúak, ernyőszerű, zöldessárga színű virágai tavasszal nyílnak. Nevelése egyszerű, egyedül a pangó vízre érzékeny, ne ültessük túlságosan kötött talajba.

Kristályvirág

délvirág
Kép forrása: Freepik.com

A kristályvirág vagy délvirág (Delosperma) húsos leveleivel valamint élénkszínű virágaival díszítő kistermetű pozsgás növény, melyet sziklakertbe, támfalak, betonszegélyek közelébe is bátran ültethetünk.

A kertészetekben legtöbbször a bíborvörös délvirág (Delosperma cooperi), valamint a sárga délvirág (Delosperma nubigenum) található meg. Napos helyre, jó vízáteresztő képességű talajba ültessük őket.

Porcsinrózsa

porcsinrózsa
Kép forrása: Freepik.com

A porcsinrózsa (Portulaca grandiflora) vagy, ahogy többen ismerik, kukacvirág egynyári pozsgás növény, mely a talajfelszínhez közel, elterülő szőnyeget alkot. Apró tűszerű, húsos levelei, valamint változatos színekben pompázó élénkszínű virágai vannak, melyek egész nyáron díszítenek.

Magvetéssel és dugványozásról is könnyen szaporítható, emellett gondozása is rendkívül egyszerű, egyedül a pangó víz, túl sok nedvesség tehet benne kárt.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a pozsgás sziklakerti növények kiválasztásához, valamint a sziklakert megtervezéséhez. Sikeres kertészkedést kívánunk!

Képek forrása: Pexels.com; Freepik.com

Még több cikk a rovatból: