Építkezés-Felújítás

Ragasztós vinyl padló lerakása házilag

vinyl padló

A vinyl padló egyre népszerűbb burkolatnak számít, köszönhetően számos előnyös tulajdonságának, melyek közül az egyik leglényegesebb, hogy viszonylag gyorsan és könnyen, akár házilag is lerakható. A vinyl padlót alapvetően kétféle módszerrel lehet lerakni, ragasztással vagy egymásba illesztéssel.

A ragasztós vinyl padló lerakása valamivel nagyobb odafigyelést igényel, mint a klikkes vinyl padló fektetése, azonban, ha pontosan követjük a gyártók útmutatásait, valamint elsajátítjuk a fontosabb tudnivalókat, akkor saját magunk is bátran nekiállhatunk ennek a munkának.

A továbbiakban összefoglaljuk milyen eszközökre és anyagokra van szükség a ragasztós vinyl padló lerakásához, valamint, hogy hogyan kell lerakni a vinyl padlólapokat. Lássuk a legfontosabb tudnivalókat!

Milyen eszközökre és anyagokra van szükség a ragasztós vinyl padló lerakásához?

A ragasztós vinyl padló fektetése nem igényel speciális szerszámokat, vízmértékre, ceruzára, vonalzóra, snitzerre, kenőlapra, parafa bedörzsölőre, valamint a lapok ragasztóba való bedolgozásához egy hengerre lesz szükségünk. A ragasztáshoz, a vinyl padló lerakására szolgáló speciális ragasztót használjunk.

A burkolás előtt, minden esetben alaposan olvassuk át, mind a ragasztó, mind a megvásárolt vinyl padló használati utasítását, a gyártói előírások és tanácsok betartása elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy a munkánk tartós legyen!

A ragasztó használati útmutatójából a terítés vastagságára és a száradási időre vonatkozóan is pontos információkat kapunk. A lerakás előtt a vinyl padlót és a ragasztót is hagyjuk 24 órán keresztül akklimatizálódni, abban a helyiségben, ahol majd a burkolást végezzük.

Lerakás előtt ellenőrizzük a megvásárolt padló színét, felületét és győződjünk meg róla, hogy hibamentes. Egy helyiségen belül érdemes azonos gyártási számú vinyl padlólapokkal dolgoznunk.

A ragasztós vinyl padló lerakásának menete

A ragasztós vinyl padló és a klikkes vinyl padló között a lerakás módján túl a másik lényeges különbség a lapok vastagsága. A ragasztós vinyl padló vékonyabb, ezért az aljzat hibái szinte azonnal átütetnek rajta, vagy éppen mélyedések keletkeznek, ha nem tökéletesen egyenletes a felület.

Mivel a ragasztós vinyl padlót közvetlenül az aljzatra fektetjük, ezért fontos, hogy az aljzat tökéletesen sima és kiegyenlített legyen. Amennyiben a felület egyenetlen első lépésként önterülő aljzatkiegyenlítővel kell elkészítenünk a lerakáshoz szükséges hibátlan felületet.

Mérjük le a területet és jelöljük ki a kezdővonalat, amely mentén elkezdjük majd a lapok lerakását. A számolásnál vegyük figyelembe, hogy a falaknál 4-5 mm dilatációs hézagot kell hagyni. A csöveknél és a küszöböknél szintén tartsunk 4-5 mm távolságot. A padló lerakását a szegélyezés követi majd, mely elrejti ezt a hézagot. A padlólapokat a fény beesési irányával párhuzamos rakjuk le.

Ha szeretnénk biztosra menni, akkor a tényleges lerakás és ragasztás előtt, fektessünk le 3-4 sornyi lapot és jelöljük meg az aljzaton az utolsó sor szélét. Ezt követően szedjük vissza a lapokat a megfelelő sorrendben.

A vinyl padló fektetését alaposan megtisztított pormentes felületen kezdjük el. A ragasztó előírásának megfelelő mennyiségű ragasztót vigyünk fel az aljzatra, csak akkora felületre kerüljön ragasztó, amellyel a ragasztó nyitott ideje alatt végezni tudunk, ez nagyjából 3-4 sor.

A ragasztót ujjteszttel ellenőrizhetjük, mielőtt leraknánk az első padlólapokat. Fontos, hogy ne vigyünk fel az előírtnál több ragasztót, mivel a lapok elcsúszhatnak. A vinyl padlólapokat eltolással fektessük a ragasztóba, ügyelve arra, hogy szorosan illeszkedjenek egymás mellé.

A lapokat parafa bedörzsölő segítségével nyomjuk bele a ragasztóba. Ha a sor végére értünk vágjuk le a lapból a felesleget. Ha a levágott padlólap darab legalább 30 cm hosszú, akkor a következő sort elkezdhetjük ezzel, az ennél kisebb lapokat azonban már ne használjuk fel a következő sor elején.

Ha a teljes helyiségben végeztünk a burkolással, utolsó lépésként egy legalább 50 kg-s acélhengerrel hengereljük le a lapokat minden irányba, hogy tökéletes legyen a tapadás.

Száradás után megcsinálhatjuk a szegélyezést, melyhez vinylből, fából, fémből vagy más műanyagból készült szegélyt is választhatunk. Legutolsó simításként burkolatváltó profil segítésével biztosíthatjuk a különböző burkolatok, illetve helyiségek közötti esztétikus átmenetet.

Ha szeretnéd videón is látni, hogyan kell a ragasztós vinyl padlót lerakni, az alábbi külföldi videókat érdemes elindítanod, melyek a korábban ismertetett lépéseket mutatják be (kattintás után a videó a YouTube-on indul majd el):

Ragasztós vinyl padló lerakása #1

Ragasztós vinyl padló lerakása #2

Bízunk benne, hogy tanácsaink hasznosak voltak a ragasztós vinyl padló lerakásához. Ha szeretnéd megismerni a klikkes vinyl padló lerakásának legfontosabb tudnivalóit is, olvasd el az alábbi cikkünket: Klikkes vinyl padló lerakása házilag

Kép forrása: Freepik.com

Még több cikk a rovatból: