Lakberendezés

Régi bútoraid új élete

régi bútorok kárpitozása

A régi bútordarabjaink sokszor a szívünkhöz nőnek, sajnáljuk kidobni akkor is, ha már erősen megkopott, nyúzott lett az évek során. Ha érzel magadban egy kis kreativitást, szemétre dobás helyett inkább varázsolj belőle vadonatúj darabot!

Az otthoni kárpitozástól sokan tartanak, pedig valójában nem nagy ördöngösség, csak elszántság és egy kis szépérzék kell a tökéletes munkához. Mielőtt nekiállsz újjá varázsolni kedvenc bútordarabodat, alaposan olvass utána a kárpitozás lépéseinek és nem érhet meglepetés.

Az interneten ma már számos cikk és oktatóvideó elérhető a témában, amelyek részletesen leírják vagy megmutatják az otthoni kárpitozás lépéseit. Ha kiszemelted a felújításra váró bútordarabot, beszerezted az alapvető szerszámokat, már csak a megfelelő bútorszövet kiválasztása marad hátra.

Bútorszövet kiválasztása

A bútorszövet helyes megválasztása az egyik legfontosabb lépés, hiszen a szövet alapjaiban befolyásolja majd munkád végeredményét. A bútorszövet kiválasztásakor is légy legalább annyira alapos, mint az oktatóanyagok elolvasásakor, megtekintésekor.

Fontos, hogy ne csupán szín vagy minta alapján válaszd ki a megfelelő szövetet, hanem egyéb tulajdonságait is vedd figyelembe. Az elsődleges kérdés az, hogy a felújítandó bútort milyen gyakorisággal szeretnéd használni.

Egy napi szinten használatos étkezőszéket vagy kanapét érdemes olyan bútorszövettel kárpitozni, amelynek kiemelkedően magas a kopásállósága, hogy az elkészült bútor ne menjen tönkre túl hamar, sokáig élvezhesd a munkád gyümölcsét.

Azonban egy ritkábban használatos sarki olvasófotel vagy egy főként dekorációként funkcionáló zsámoly bátran kaphat bársonyborítást, esetleg kisebb kopásállóságú, finomabb szövésű dekoratív szövetet. Ha nem tudsz személyesen elsétálni fizikai üzletbe, ma már rengeteg online áruházat is találsz, amely igen széles bútorszövet választékkal rendelkezik.

bútorszövet választék
Kép forrása: Getty Images

Ráadásként olyan webshop is létezik, ahol extra tulajdonságokkal bíró bútorszövetek közül választhatsz. Egyre népszerűbbek az úgynevezett Aqua Clean technológiával készült bútorszövetek, amelyek egy speciális szennytaszító réteggel felületkezeltek, ami megakadályozza a szennyeződések bejutását a szövet mélyebb rétegeibe.

Így vegyszerek nélkül, csupán tiszta víz segítségével tisztántarthatóak, ráadásként olyan szennyeződések is könnyedén eltávolíthatóak a felületéről – például a zsírfoltok vagy olajfoltok – amelyek más, hagyományos bútorszövetről nem takaríthatóak le teljes mértékben.

A széles kínálattal rendelkező webshopokban UV álló vagy éppen vízlepergető kültéri bútorszöveteket is találhatsz, annak megfelelően, hogy hol szeretnéd az újjá varázsolt bútoraid használni.

Összességében csak biztatni tudunk téged arra, hogy régi bútoraidra ne megkopott, hanem értékes darabként tekints, amelyet saját ízlésedre formálva bármikor átalakíthatsz, újjávarázsolhatsz, büszkén és elégedetten mutathatod meg barátaidnak a saját kezed munkájának gyümölcsét!

Képek forrása: Envato Elements; Getty Images

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: