Hobbikertész

San Marzano paradicsom termesztése egyszerűen

San Marzano paradicsom

Ha szeretnénk a kertben paradicsomot termeszteni, akkor már-már zavarba ejtően gazdag a választható paradicsomfajták kínálata és komoly fejtörést okozhat, hogy melyik mellett tegyük le a voksunkat.

Ha még nem döntöttünk és egy rendkívül sokoldalúan felhasználható, emellett pedig nagyon ízletes fajtát keresünk, akkor a San Marzano paradicsom remek választást jelent.

A San Marzano paradicsom, egy Lucullus-típusú hagyományos olasz paradicsomfajta, a legtöbb paradicsomos olasz ételhez ezt a paradicsomot használják. Piros színű, hosszúkás termése jól hámozható és szeletelhető, szószkészítésre, aszalásra, befőzésre és friss fogyasztásra is kitűnő.

A San Marzano determinált növekedésű paradicsomfajta, kifejlett magassága nem haladja meg az egy métert. Erős támrendszert ugyan nem igényel, karózást azonban mindenképpen, mivel megfelelő gondozás mellett nagy a terméshozama, így támaszték hiányában elfekszik a tő.

Most, hogy sikerült kedvet csinálnunk ehhez a fantasztikus paradicsomfajtához, lássuk, hogyan termeszthető a legegyszerűbben!

A San Marzano paradicsom igényei és gondozása

A San Marzano paradicsom megfelelő gondozás mellett rendkívül bőtermő, ízletes termései jellemzően 130-150 g súlyúak. Ahhoz, hogy igazán gazdagon teremjen, fontos, hogy laza szerkezetű, jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag talajba ültessük, bár átlagos kerti talajban is megfelelően fejlődik.

Fény és hőmérséklet igénye magas, napos vagy világos helyet válasszunk a számára, mivel árnyékosabb helyen jelentősen csökken a terméshozama. Meghálálja a rendszeres öntözést, különösen a virágzás és termésfejlődés időszakában fontos, hogy ne feledkezzünk el az öntözéséről.

Egyéb teendőként a rendszeres gyomlálást lehet megemlíteni, valamint időnként a növényvédelemmel is foglalkoznunk kell. Kártevők közül főként a levéltetvek, tripszek és a poloskák okozhatnak problémát, emellett vírusos és baktériumos betegségek is felüthetik a fejüket.

Gombabetegségek közül a lisztharmat, a paradicsomvész és a fitoftórás betegség a legjellemzőbb, míg a vírusbetegségek közül a tőhervadás, a paradicsom foltosság és a paradicsom mozaik vírus a legkiemelkedőbb.

A betegségek megelőzésében fontos szerepe van a megfelelő tőtávolság és sortávolság betartásának, ez a San Marzano paradicsom esetében 50 cm-es tőtávolságot és 90 cm-es sortávolságot jelent.

Szintén fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a növényeinket, ha kártevőket találunk a töveken, hamarosan betegségek is megjelenhetnek. Előzzük meg a bajt és védekezzünk a kártevők ellen!

A San Marzano paradicsom palántanevelése és ültetése

A San Marzano paradicsomot előnevelt palánta ültetésével termeszthetjük a legegyszerűbben, ehhez vásárolhatunk bolti palántát, vagy magról saját magunk is nevelhetünk. A palántaneveléshez február második felétől egészen március végéig elvethetjük a magokat beltérben.

A vetéshez töltsünk meg tejfölös poharakat, kicsi cserepeket vagy egy palántanevelő tálcát jó szerkezetű, laza földkeverékkel és vessük el a magokat, elég csak vékonyan takarni őket. Kellemesen meleg, világos helyen, mérsékelt öntözés mellett a magok hamar csírázni kezdenek.

A palántaneveléshez ideális hely például az ablakpárkány. A paradicsom palántákat szoktatás után, a fagyosszenteket követően ültethetjük ki a szabadba, előkészített ágyásba. Az ültetés során tartsuk be az ajánlott tő és sortávolságot.

A paradicsom ültetésével kapcsolatban fontos tudni, hogy a töveket érdemes mélyre ültetni, úgy, hogy az alsó leveleket is befedje a föld, ez segít a járulékos gyökerek fejlődésében. Ha megfelelően gondozzuk a paradicsomtöveket, június végétől, meleg ősz esetén egészen októberig szedhetjük a termést.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a San Marzano paradicsom termesztéséhez. Nincs más hátra, mint hogy sikeres kertészkedést és bőséges termést kívánjunk!

Kép forrása: Freepik.com

Még több cikk a rovatból: