Támogatott tartalom

Sarokcsiszolók a hatékonyság jegyében

sarokcsiszolók

Ki ne hallotta volna még a flex vagy a sarokcsiszolók kifejezést? A kettő ugyanaz, viszont mindkét megnevezés csalóka a maga módján. Először is a Flex egy márkanév, amely a sarokcsiszolóiról híresült el és így épült be a köztudatba.

A sarokcsiszolókkal pedig sok mindent lehet csiszolni, többek között sarkokat is, viszont ez a megnevezés inkább a gépek felépítésére utal. A lényeg, hogy számos felhasználási módja ismert, hiszen egy nagyon sokoldalú szerszámgép.

Sarokcsiszolók – A szerszámgépek svájci bicskája

Gyakorlatilag mindenre használhatjuk attól függően, hogy milyen tartozékot csatlakoztatunk hozzá. Nem jelent gondot a különféle anyagok darabolása, csiszolása, fényezése, fúrása sem. Ehhez rengeteg fajta vágótárcsa, kefe, lyukfúró áll a rendelkezésünkre. Egy újabb gép esetében számíthatunk az olyan finomságokra, mint a fordulatszám állítás.

Ez azért lényeges, mert sokkal jobb eredményt érhetünk el, ha pl. alacsony fordulatszámra váltunk, amikor csiszolunk valamilyen felületet. Ha fémet darabolunk, azt ajánlott magas fordulatszámmal tenni.

A kérdés már csak az, hogy képes-e tartani a fordulatszámot vágás közben. Ilyenkor jön képbe a teljesítmény kérdése. Vásárlás előtt mérjük fel, hogy milyen feladatokhoz szeretnénk használni a sarokcsiszolót.

A túlterhelés elleni védelem szintén jelentősen megnöveli a gép élettartamát. Előfordulhat, hogy a vastagabb darabok vágása közben úgy érezzük, mintha készülne lefulladni az eszköz. Ilyenkor erőlködik és túlhevül a motor. Ez viszont nem fordulhat elő egy túlterhelés elleni védelemmel ellátott eszközzel.

Ne vágjuk feleslegesen nagy fába a fejszénket, ha nem muszáj. Ha a lényeg a magas teljesítmény, akkor ne habozzunk a kétkezes sarokcsiszolók közül választani.

Használjuk rendeltetésszerűen a sarokcsiszolókat!

Fontos, hogy mindig a célnak megfelelő szerszámgépet alkalmazzuk kellő védőfelszerelés kíséretében. A védőkesztyű, a szemüveg és a fülvédő viselése a saját épségünk érdekében elengedhetetlen. Ha például egy lepattanó, izzó fémdarab a szembe kerül, annak komoly következményei lehetnek.

Mégis sokan eltávolítják a védőburkolatot mondván, hogy zavarja a munkavégzést. Ez nagy hiba, mert a védőburkolat nemcsak a szikráktól véd meg, hanem a szétpattanó flexkorong darabjaitól is, amik repeszként szóródhatnak szét. Ez szintén nagy eséllyel elkerülhető, ha nem vesszük le a védőburkolatot, ami elméletileg tilos lenne munka közben.

Ilyen esetben sokat segít a visszarúgás elleni védelem is, mert emiatt kisebb az esélye annak, hogy széttörik a vágókorong. Ugyanakkor nagy előny az is, ha a korongcsere szerszám nélkül megoldható. Lágyindításról és szénkefementes motorról a prémium kategóriát érintően beszélhetünk.

Kép forrása: Envato Elements

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: