Hobbikertész

Savanyú talajt kedvelő növények – Ezek a leggyakoribbak

hortenzia

Gyakran olvashatjuk egyes dísznövények leírásában, hogy savanyú talajt igényelnek, valamint biztos tapasztaltuk már azt is, hogy minden igyekezetünk ellenére, a kertbe ültetett valamelyik növényünk nem fejlődött megfelelően.

A talaj szerkezete, tápanyagtartalma, valamint kémhatása jelentősen hat a növények fejlődésére, utóbbi a tápanyagok felvételét is befolyásolja. Ha a savanyú talajt igénylő növényeket, lúgos talajba ültetjük, akkor a magnéziumot és a vasat nem tudják felvenni, ami a klorofill képződéshez szükséges.

A talaj kémhatását alapvetően a talajképződési folyamatok, valamint az alapkőzet minősége határozzák meg. Bár egyéb anyagok is hatnak rá, nagyrészt a mésztartalomtól függ, hogy savanyú, semleges vagy lúgos talajról beszélünk-e.

A magasabb mésztartalmú talajok lúgosak, a mészben szegények savanyúak, míg a kettő közötti átmenetet semleges talajnak nevezzük. Ha ezt pH értékben szeretnénk kifejezni, akkor 4,5-6,8 között savanyú a talaj, 6,8-7,2 pH a semleges tartomány, e fölött pedig lúgos kémhatású a kertünk talaja.

Mielőtt nagyobb növénytelepítésbe kezdünk érdemes megvizsgálni, hogy milyen a talaj kémhatása, ezt követően két út áll előttünk. Vagy a talajnak megfelelő növényeket válogatjuk össze, vagy megpróbáljuk javítani a talajt.

magnólia
Kép forrása: Freepik.com

A talaj kémhatásának vizsgálatához egy marék elmorzsolt földre öntsünk egy kevés háztartási sósavat. Ha a talaj meszes, tehát lúgos, akkor pezsegni fog, míg ha savanyú, akkor nem történik semmi.

A talajt többféle módszerrel is savanyíthatjuk, azonban ezek inkább csak átmeneti megoldást jelentenek. Végezhetünk részleges talajcserét, melynek során, az ültetőgödröt savanyú földdel töltjük fel. A talajcsere átmenetileg megoldja a problémát, azonban egy idő után a növény gyökérzete eléri az eredeti talajrészeket.

Választhatunk savanyító hatású műtrágyát is, valamint használhatunk fenyőtű, Sphagnum moha vagy aprított kéreg mulcsot, mely lebomlása során savanyítja a talajt. Szintén egy lehetőség az ecetes beöntözés, ehhez 10 liter vízbe, 1-2 evőkanál 20%-os ecetet kell keverni és ezzel locsolni a növényt.

Ha mindenképp savanyú talajt igénylő növényeket szeretnénk nevelni, akkor a legjobb megoldás, ha konténerbe ültetjük őket, amit a megfelelő kémhatású ültetőközeggel töltünk fel.

Most, hogy megismerkedtünk a különféle kémhatású talajokkal, valamint a talaj vizsgálatával és javításával, lássuk, melyek azok a gyakori növények, melyek savanyú talajt igényelnek.

Hortenzia

hortenzia
Kép forrása: Freepik.com

A kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) hatalmas gömb alakú virágaival díszíti a kertet. A virágok színét a talaj pH értéke befolyásolja, savanyú talajban a fehértől a kékig, míg meszesebb talajon a rózsaszíntől a pirosig terjedő árnyalatok a jellemzők.

Magnólia

magnólia
Kép forrása: Pixabay.com

A liliomfa (Magnolia) nemzetségbe bokros növekedésű cserjék tartoznak, a kertészetek kínálatában lombhullató és örökzöld fajokat is találunk. A legtöbb liliomfa tavasszal hozza látványos virágait, míg az örökzöld magnólia (Magnolia grandiflora) nyáron pompázik.

Rododendron

rododendron
Kép forrása: Pixabay.com

A rododendron vagy havasszépe (Rhododendron) rendkívül mutatós bokros növekedésű cserje, virágai május elejétől, június végéig díszítenek, annak függvényében, hogy milyen fajtát választottunk.

Kamélia

kamélia
Kép forrása: Pixabay.com

A japán kamélia (Camellia japonica) bokrosodó habitusú örökzöld cserje, amely Kína, Korea és Japán déli területén őshonos. Magyarországon szobanövényként és dísznövényként is forgalmazzák a kertészetek. Mészkerülő növény, ne ültessük meszes talajba, mivel lúgos kémhatású földben levelei megsárgulhatnak.

Japán juhar

japán juhar
Kép forrása: Pixabay.com

A japán juhar (Acer palmatum) Ázsiából származó kistermetű lombhullató fa, mely gyönyörű színekben pompázó lombjával, szeldelt leveleivel díszít. A kissé árnyékosabb, párásabb kertrészekbe érdemes ültetni, az ázsiai stílusú kertek egyik elmaradhatatlan növénye.

Csarab

csarab
Kép forrása: Freepik.com

A csarab (Calluna vulgaris) alacsony-közepes termetű évelő örökzöld cserje, remek választás balkonládába és a kertbe is. Ha megfelelő helyre és talajba ültetjük, nagyon hosszan díszít rózsaszín, fehér, piros, vagy sárga virágzatával.

Alpesi hanga

alpesi hanga
Kép forrása: Freepik.com

Az alpesi hanga (Erica carnea) akár talajtakaróként ültetjük, akár sziklakerti növényként, különleges színfoltja lehet a kertnek. Virágzási ideje tél végétől tavasz közepéig tart, azaz éppen akkor pompázik, amikor a legtöbb növény téli álmát alussza.

Tőzegrozmaring

tőzegrozmaring
Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Pmau

A tőzegrozmaring (Andromeda polifolia) alacsony termetű, kifejlett korában 0,5 méter magas, kúszó növekedésű félörökzöld díszcserje. Levélzetét kékes-szürke árnyalatú levelek alkotják. Kicsi, csepp alakú, rózsaszín árnyalatú virágai, júniustól októberig díszítenek.

Csengőbojt

csengőbojt
Kép forrása: Flickr / Szerző: Lotus Johnson / Licence: CC BY-NC 2.0

A csengőbojt (Enkianthus campanulatus ‘Red Bells’) kb. 1-1,5 méteres magasságot elérő, lassú növekedésű, lombhullató díszcserje, melyet szoliterként érdemes ültetni a kertbe. Világoszöld színű levelei, ősszel narancsos-piros árnyalatúra színeződnek. Májusban hozza harang alakú „csengőcskéit”, melyek piros színnel erezettek, sötétpiros végűek.

Hegyi babér

hegyi babér
Kép forrása: Flickr / Szerző: James Gaither / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A hegyi babér (Kalmia latifolia) kb. 1,5-2,5 méteres magasságot elérő örökzöld, melyet látványos virágzata miatt szoliterként érdemes ültetni. Harang alakú, rózsaszínben vagy fehérben pompázó virágai tavasz végén, valamint a nyár első felében nyílnak.

Bóbitacserje

bóbitacserje
Kép forrása: Flickr / Szerző: Maja Dumat / Licence: CC BY 2.0

A bóbitacserje (Fothergilla gardenii ‘Blue Mist’) kb. 2-3 méteres magasságot elérő, lombhullató cserje, melyet szépsége miatt szoliterként érdemes ültetni. Fehér színű, mézes illatú virágai a lombfakadás előtt díszítenek, sűrűn borítják az ágakat, több hétig nyílnak.

Áfonya

áfonya
Kép forrása: Pixabay.com

Az áfonya (Vaccinium) nemzetségbe savanyú talajt kedvelő cserjék és félcserjék tartoznak. Az áfonya dísznövényként, valamint termése miatt is ültethető a kertbe, tavaszi virágzása valamint őszi lombszíneződése is látványos. Sövény kialakítására is alkalmas.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a savanyú talajt kedvelő növényekkel kapcsolatban. Sikeres kertészkedést kívánunk!

Képek forrása: Freepik.com; Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Pmau; Flickr / Szerző: Lotus Johnson / Licence: CC BY-NC 2.0; Flickr / Szerző: James Gaither / Licence: CC BY-NC-ND 2.0; Flickr / Szerző: Maja Dumat / Licence: CC BY 2.0

Még több cikk a rovatból: