Hobbikertész

Szárazságtűrő egész nyáron virágzó évelő virágok

nagyfészkű menyecskeszem

Ha olyan kertet szeretnénk, mely viszonylag jól bírja az egyre gyakrabban előforduló nyári forróságot és száraz időszakokat, emellett nem igényel sok gondozást, valamint öntözést, akkor érdemes szárazságtűrő évelő virágokat ültetnünk.

Az évelő növények előnye, hogy évről-évre megújulnak, nem kell őket minden évben újra ültetni, mint az egynyáriakat. Amikor virágágyást és kertet tervezünk, figyelembe kell venni, a különböző fajok virágzási idejét is.

Ha ezzel nem foglalkozunk, könnyen előfordulhat, hogy lesznek olyan időszakok, amikor éppen semmi sem díszít a kertünkben. A tervezés során segítségünkre lehetnek azok a növényfajok, melyek hosszú virágzási idővel rendelkeznek, és akár egy teljes évszakon, vagy évszakokon átívelve hozzák virágaikat.

Cikkünkben 5 olyan évelő virágot mutatunk be, melyek jól bírják a szárazságot, emellett pedig egész nyáron díszítenek virágaikkal. Lássuk, melyek ezek a növények!

Galambszínű ördögszem

galambszínű ördögszem
Kép forrása: Freepik.com

A galambszínű ördögszem (Scabiosa columbaria) közepes magasságú évelő növény, melynek természetes élőhelyét a száraz rétek, erdők szélei, valamint a sziklahasadékok jelentik.

Jó választás sziklakertbe, de ültethetjük vegyes virágágyásba vagy akár konténerbe is. Különlegesen szép levendula, kékeslila, vagy rózsaszín árnyalatú virágai a szár végén nyílnak tavasszal és nyáron. Virágait szívesen látogatják a pillangók.

Nagyvirágú szépecske

menyecskeszem
Kép forrása: Freepik.com

A nagyvirágú szépecske (Coreopsis grandiflora) könnyen nevelhető, igénytelen dísznövény, amely az átmeneti szárazságot is elviseli. A virágágyást egész nyáron díszíti telt vagy szimpla, sárga színű virágaival. Jól bírja az átmeneti szárazabb időszakokat, de igazán szépen kissé nyirkos talajban fejlődik, ezért meghálálja, ha időnként öntözzük.

Törpe kokárdavirág

kokárdavirág
Kép forrása: Pixabay.com

A törpe kokárdavirág (Gaillardia x grandiflora ‘Goblin’) alacsony termetű évelő, mely hosszú virágzási idejével, valamint pompás virágaival lehet kertünk dísze. Fényigényes, jó szárazságtűrő képességű növény, világos, vagy tűző napos helyre egyaránt ültethetjük.

Szürke cipruska

hamvas cipruska
Kép forrása: Freepik.com

A szürke cipruska vagy hamvas cipruska (Santolina chamaecyparissus) fél örökzöld, évelő cserje, amely a mediterrán éghajlatú területekről származik. Levélzete szürkészöld színű, szeldelt levelekből áll, élénksárga gombszerű virágait egész nyáron hozza. Jól mutat sziklakertbe és balkonládába ültetve, valamint alkalmas rézsűk beültetésére is.

Sudárzsálya

sudárzsálya
Kép forrása: Flickr / Szerző: Robert Lyle Bolton / Licence: CC BY 2.0

A sudárzsálya (Perovskia atriplicifolia) felálló hajtású évelő félcserje, mely termete miatt főleg a nagyobb kertek díszítésére alkalmas. Jól társítható más növényekkel, például kasvirággal és egyes díszfüvekkel is.

Hajlamos rá, hogy szétterüljön, ráhajoljon a szomszédos növényekre, ezért hagyjunk számára elegendő helyet. Hajtásai szürkészöld árnyalatúak, molyhos szeldelt levelei szintén. Sötétkék vagy levendulakék virágai nyáron és ősz elején díszítenek, a méhek nagyon kedvelik őket.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos ötletet adnunk a szárazságtűrő egész nyáron virágzó évelő virágok kiválasztásához. Sikeres kertészkedést kívánunk!

Képek forrása: Freepik.com; Pixabay.com; Flickr / Szerző: Robert Lyle Bolton / Licence: CC BY 2.0

Még több cikk a rovatból: