Hobbikertész

Szárazságtűrő egynyári virágok, egyszerűen fenntartható kertbe

büdöske

Ha egyszerűen fenntartható kertet szeretnénk kialakítani, akkor általában az alacsony gondozási igényű fajok és főként az évelő virágok merülnek fel lehetőségként, mivel ezek évről-évre megújulnak és kihajtanak.

Az egynyári dísznövényeket minden évben újra kell ültetnünk és általában igényesebb növényfajok tartoznak közéjük. Nem kell azonban teljesen lemondanunk az egynyáriakról, mivel szerencsére ezek között is akadnak olyanok, melyek bizonyos mértékig tolerálják a szárazságot.

Cikkünkben 7 szárazságtűrő egynyári virágot mutatunk be, melyek kevesebb öntözéssel és gondoskodással is beérik, így egyszerűen fenntartható kertbe is bátran ültethetők.

Kokárdavirág

egynyári kokárdavirág
Kép forrása: Pixabay.com

A kertészetek kínálatában évelő (Gaillardia aristata) és egynyári (Gaillardia pulchella) kokárdavirág fajokat egyaránt vásárolhatunk, közös jellemzőjük, hogy nyáron, valamint az ősz elején díszítenek látványos virágaikkal, emellett pedig ellenálló, jó szárazságtűrő növények. Virágágyásba, sziklakertbe és balkonládába is ültethetjük őket.

Büdöske

nagyvirágú büdöske
Kép forrása: Pixabay.com

A büdöske elmaradhatatlan virága a természetes hatású vidéki kerteknek. Leggyakrabban a nagyvirágú bársonyvirág (Tagetes patula) és a kisvirágú bársonyvirág (Tagetes patula) kerül a virágágyásokba. A bársonyvirág strapabíró dísznövény, mely tolerálja az átmeneti szárazságot is, azonban forró, száraz napokon érdemes megöntözni.

Kakukkmák

kakukkmák
Kép forrása: Freepik.com

A kakukkmák vagy aranymák (Eschscholzia californica) pipacshoz hasonló, citromsárga és világos narancssárga virágai egész nyáron pompáznak. Könnyed virágzatával, valamint szeldelt finom leveleivel igen légies hatású növény. Tűző napon, tápanyagban gyér talajba ültetve is szépen fejlődik.

Záporvirág

záporvirág
Kép forrása: Pixabay.com

A záporvirág (Gazania rigens) látványos virágai nyár elejétől, egészen az ősz végéig díszítenek. Virágágyásban, sziklakertben és balkonládában egyaránt remekül mutat. A záporvirágot, napvirágként is emlegetik, mivel csak napfény hatására nyílnak virágai.

Az átmeneti száraz időszakokat átvészeli, de jobb, ha földjét mindig kissé nyirkosan tartjuk az öntözések során.

Sárga pillangóvirág

sárga pillangóvirág
Kép forrása: Freepik.com

A sárga pillangóvirág (Cosmos sulphureus) narancssárga, vörös vagy sárga színű virágai, nyár közepétől szeptemberig folyamatosan díszítenek, a pillangók gyakran látogatják őket. Alacsonyabb fajtáit az ágyások szegélyébe, vagy a virágágyás előterébe ültethetjük. A magasabb fajták vágott virágnak is alkalmasak.

Búzavirág

búzavirág
Kép forrása: Pixabay.com

A búzavirágnak (Centaurea cyanus) számos nemesített változata létezik, melyek között teltvirágú fajtákat is találunk, természetes hatású kertekben más virágok társaságában remekül mutat. Kék, rózsaszín vagy fehér színben pompázó virágai jellemzően tavasz végén és a nyár első felében nyílnak a vékony virágszár végén.

Porcsinrózsa

porcsinrózsa
Kép forrása: Freepik.com

A porcsinrózsa (Portulaca grandiflora) vagy, ahogy a legtöbben ismerik, kukacvirág a talajfelszínhez közel, elterülő szőnyeget alkot. Apró tűszerű, húsos levelei, valamint változatos színekben pompázó élénkszínű virágai vannak, melyek egész nyáron díszítenek. Rendkívül ellenálló, jó szárazságtűrő dísznövény, sziklakertbe és virágágyások szegélyébe is ültethető.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos ötletet adnunk a szárazságtűrő egynyári virágok kiválasztásához. Sikeres kertészkedést kívánunk!

Képek forrása: Freepik.com; Pixabay.com

Még több cikk a rovatból: