Lakberendezés

Szekrény a hálószobába: hogyan válasszunk?

gardrób

A hálószoba az a helyiség, ahol általában elhelyezzük a ruháinkat. Amennyiben van rá lehetőségünk gardróbszekrény a legegyszerűbb megoldás, de elterjedtek a járható gardróbok is a hálószobán belül, a klasszikus megoldás azonban, hogy a gardróbok nyílóajtós megoldással készülnek.

Lássuk, hogyan érdemes kiválasztani a tökéletes darabot!

Mi határozza meg, hogy milyen gardróbszekrényt válasszunk?

A legmeghatározóbb a szoba mérete és elrendezése, hiszen ez határozza meg, hogy mekkora méretű szekrény fér el benne. A szekrény kiválasztásánál fontos szempont, hogy mit szeretnénk tárolni a szekrényben, a mindennapi és az alkalmi ruhákat, ágyneműket, váltás takarót, párnát, törölközőt.

A megfelelő szekrény kiválasztásához több dolgot is figyelembe kell venni. A túl sok bútor túlterheltté teszi a szobát, viszont ha kevés a hely nem fér el a holmink.

Mit szeretnénk tárolni a szekrényben?

Fel kell mérnünk, hogy mennyi helyre van szükség a ruhák, fehérneműk és egyéb kiegészítők számára. Lehetőségeinkhez mérten legalább 30 %-kal nagyobb hellyel rendelkező szekrény az ideálisabb, mint amire szükségünk lenne, hogy túl gyorsan ne teljen meg.

A hálószobai szekrény nagyságánál fogva alkalmas bőröndök, vasalódeszka, porszívó tárolására is. Elemezni kell a család szükségleteit és ezek alapján kell választani.

Milyen legyen a szekrény belseje?

Egy hálószobai szekrénynek praktikusnak kell lennie. Az, hogy legyen-e akasztórúd, fiókok, legyen-e tükör belül vagy kívül, gardrób kiegészítők legyenek-e, porszívócsőnek akasztó szükséges-e, ez mind nagyon fontos tényező egy gardróbszekrény esetében.

Nem mindegy, hogy az akasztós megoldást, vagy a polcokra pakolást kedveljük, hiszen annak megfelelően kell megtervezni a szekrénybelsőt.

Milyen szekrény típusokat ismerünk?

A szekrények típus szerint lehetnek:

  • beépített szekrény
  • szabadon álló szekrény
  • sarokszekrény

A beépített szekrényeket a tér legjobb kihasználása érdekében egyedi megrendelésre készítik és a helyszínen rakják össze. Megtervezhetjük, hogy belül hogy nézzen ki a szekrény, polcok, rudak, akasztók helyét tekintve, bár az árát tekintve ez a legdrágább.

A szabadon álló szekrények általában kisebb méretű bútorok amelyek könnyen áthelyezhetők, többféle anyagból készülnek. Toló vagy nyílóajtós változatban kaphatóak. A sarokszekrény a lehető legjobban kihasználja a helyet, a szoba egy sarkát rendezi be.

Ezeket lehet megrendelésre is készíttetni, de készen is kaphatók praktikus megoldásúak. Kis lakásokban a lehető leggazdaságosabb megoldás.

Összegezve

A megfelelő gardróbszekrény kiválasztásával megoldhatjuk nemcsak a ruhák tárolását hanem a hálószoba stílusos berendezését is, akár beépített, akár szabadonálló szekrényt választunk, az összes ruházatunknak és a kiegészítőknek is el kell, hogy férjenek benne ezért a megfelelő méretet kell választani.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: