szendvicspanel

Mindenkinek van egy elképzelése, álma, hogy majd hol szeretne élni, ha felnő. Aztán ez a kör az évek múlásával egyre szűkül, és egyre inkább a „miben” kérdés lesz a fontosabb. Abba viszont a legtöbben egyetértenek, hogy ha építkezésre kerül a sor, akkor minél hamarabb beköltözhessenek.

A szendvicspanel építőanyagok ebben nagy segítséget nyújtanak. Nem egyszerűen csak építő-, hanem a szendvicspanelek egyben hőszigetelő anyagok is.

Szendvicspanel

szendvicspanel két oldala általában acélbevonatos fém réteg, amely színes is lehet, ezek között pedig egy hőszigetelő réteg van pl. PIR hab, PUR hab, ásványgyapot, stb.. Főként ipari épületek oldalfali, raktárak, irodák, de számos esetben tetők is készülnek belőle. Manapság pedig szendvicspanelből készülhetnek már mobilházak, garázsok, könnyűszerkezetes házak, de akár kerítések is.

Szendvicspanel típusai

Mint minden építőipari terméknek, a szendvicspanelnek is számos típusa, változata létezik a kereskedelmi forgalomban attól függően, hogy oldalelem szendvicspanelről vagy tető szendvicspanelről van szó. A szendvicspanel típusokat főleg az határozza meg, hogy milyen a belső szigetelő réteg, milyen fő szempontnak kell érvényesülnie a leendő épületnek.) pl.: hangszigetelt, hűtőház..stb.)

Főbb szendvicspanel típusok:

 • hőszigetelő fal, hőszigetelő tető szendvicspanel
 • tűzálló szendvicspanel
 • hűtőházi szendvicspanel (hűtőházak, gyümölcstárolók létesítésénél)
 • speciális szendvicspanel (akusztikus, penészálló típusok)
 • famintás szendvicspanel

Szendvicspanel tető

A szendvicspanel elemek általában bordázott kialakításúak, hasonlóan a trapéz-, vagy cserepeslemezekhez. A bordázottság modern megjelenést kölcsönöz egy-egy tetőnek, emellett pedig a szendvicspanel elemek merevítésben van szerepük.

A szendvicspanel darabok könnyen és gyorsan egymáshoz illeszthetők, így számos tetőváltozat épülhet belőlük. Nagy előnyük többi versenytársukkal szemben, hogy a hőszigetelő réteget nem kell pluszban beszerezni, beépíteni, mert a szendvicspanel elemek már önmagukban is tartalmazzák azt.

Főként mezőgazdasági épületek, raktárak tetőinél alkalmazzák, de családi házak fedésénél is kezd népszerű lenni, mert bármilyen dőlésszögű tetőnél jól alkalmazható.

Szendvicspanel előnyei

Számos kiváló tulajdonsága miatt a szendvicspanelnek számos előnye is bőven akad:

 • könnyű súly és gyors szerelhetőség
 • kiváló hőszigetelő
 • tartósság, azaz hosszú élettartam
 • színes és mintázott változatok, típusok is választhatók

Szendvicspanel hátrányai

A rengeteg előny mellett azért a szendvicspanelnek sajnos hátárnyai is vannak, de nem kell megijedni, hiszen
ezek nem olyan vészesek a sok jó tulajdonsághoz képest:

 • nehézkes, akár darus mozgatás a súly és az elemek mérete miatt
 • sérülékenység
 • szakember bevonása javasolt a kivitelezés, építkezés során, a precizitás és az elemek pontos összeillesztése miatt

Ahogy a fentiekben is olvasható, a szendvicspanel sokoldalú, és egyre jobban keresett építőipari termék, bátran érdeklődhetünk a gyártóknál, viszonteladó cégeknél, a honlapokon minden fontos információ megtalálható a szendvicspanel típusokról, de kérhetünk árajánlatokat személyre szabottan is.

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: