Támogatott tartalom

Szobafestés tippek és ötletek: ezeket vedd figyelembe!

szobafestés

Időnként bizony lakásunk vagy házunk falait is fel kell újítani, egy kis frissességet vinni a megfáradt otthonunkba. A család összetételének változása is magával hozza, hogy új külsőt adjunk a szobáknak.

Ebben a cikkben ötleteket adunk arra, hogyan valósíthatod meg mindezt. Kitérünk arra, hogy egy szobafestő Budapesten az 5. kerületben tényleg jobb választás-e.

Mit tegyünk, ha a festés mellett döntöttünk?

Először is gondoljuk végig, hogy mit festünk ki, milyen színűre, ki csinálja majd a munkát? Van-e hozzá szerszámunk, mennyi festéket kell vennünk? Mennyit tudunk rá költeni?

Az anyagmennyiséget a festékes dobozon található leírás alapján tudjuk kiszámolni, de arra azért gondoljunk, hogy jó minőségű alapanyagot válasszuk, hiszen ha a sok munkát beleöljük, legyen is értelme a munkánknak. Mindig többet ajánlott vásárolni a festékből mint amennyire pontosan szükségünk van, mert ha javítani kell nagyon kellemetlen ha nincs a megfelelő színből elég mennyiség.

Viszonylag olcsón meg tudjuk magunk csinálni a festési munkát, így nem kell munkadíjat fizetni érte. Nem biztos, hogy hibátlan lesz, de nem kell horribilis összeget kifizetni a festőnek. Eddig általában diszperziós festékkel szoktak festeni, ma már azonban nagyon sokféle korszerű festék kapható a barkács áruházakban és a festékboltokban.

Természetesen nem szabad a legolcsóbb festéket megvenni, hiszen lehet, hogy több rétegben is le kell festeni, míg a minőségi termékkel elég lesz egyszer is mert teljesen fed. Így sokkal könnyebben és kevesebb energiabefektetéssel érhetjük el a kívánt eredményt.

Figyelembe kell venni azt is, hogy ha sötétebb falat akarunk világosabb színűre festeni lehet, hogy több rétegben le kell festeni a tökéletes fedés érdekében. Ha minden helyiség más színű lesz, akkor egyenként le kell mérni a szobákat, hogy a megfelelő mennyiséget vegyük.

Hogyan tudunk egyedi hatást elérni a festéssel?

Ha egyedi hatást szeretnénk elérni, könnyen megoldható, ha a szobán belül eltérő színűre festjük a falakat. Elég, ha egyetlen fal más színű, mintás, esetleg egy nagyméretű poszter is díszítheti. Nagyon egyszerűen lehet csíkokat vagy egyéb alakzatokat készíteni ragasztószalaggal, amit különböző formában felragasztunk, majd lefestjük és lehúzzuk a falról.

Eltérő színűre lehet festeni a falakat és a plafont, de lehet ugyanannak a színnek a halványabb változatát is felvinni a plafonra, így hozva létre kellemesen egyedi hatást. A sötétebb festék alkalmazása a plafonon alacsonyabbnak mutatja a helyiséget, így vigyázni kell, hogy hol használjuk.

Arra azonban figyelnünk kell, ha nem szakember végzi a festést, hogy a szobában minden berendezési tárgyra kerüljön borítás, a kapcsolókat, lámpákat és a padlózatot sem szabad elfelejteni, mert a festés befejeztével napokig csak takaríthatunk, ha nem tesszük meg a megfelelő intézkedéseket. Ha mégis úgy döntenénk, hogy szakemberre van szükségünk, szobafestőt Budapesten az 5. kerületben találunk, aki online is elérhető.

Összegezve: Elmondhatjuk, ha időt és energiát nem kímélve magunk vállaljuk be a festési munkálatokat, sokat megtakarítva, olcsóbban tudjuk megoldani a lakás megszépítését.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: