Hobbikertész

Tavaszi fokhagyma ültetése – Részletes útmutató

fokhagyma

A fokhagyma (Allium sativum) a hagymafélék családjába tartozó évelő növény, melyet erőteljes íze miatt főként az ételek ízesítésére használunk a konyhában. Vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag zöldség. A népi gyógyászatban régóta használják megfázás kezelésére például mézzel összekeverve.

Gombaölő, antibakteriális, nyálkaoldó és immunerősítő hatásai is közismertnek számít. A fokhagyma viszonylag egyszerűen termeszthető zöldség, mely nem rendelkezik speciális környezeti igényekkel, így akár kezdő hobbikertészként is bátran belevághatunk a termesztésébe. Tartósítása és tárolása is nagyon egyszerű.

A kertben őszi fokhagymát és tavaszi fokhagymát is nevelhetünk, az őszi fokhagymát október első felében, míg a tavaszi fokhagymát kora tavasszal, február végén, március elején ültetjük el.

Cikkünk további részében bemutatjuk a tavaszi fokhagyma ültetésének menetét, kitérünk a növény környezeti igényeire, valamint ajánlunk néhány remek tavaszi fokhagymafajtát is.

A tavaszi fokhagyma igényei és gondozása

A fokhagyma nem számít különösebben igényes zöldségnek, a kertben viszonylag egyszerűen biztosíthatunk számára megfelelő környezetet. Hőmérséklet igénye átlagos, azonban különböző fejlődési ciklusaiban eltérő.

A tenyészidő elején jól bírja a hideget, a vegetáció középső szakaszában kellemes melegre, míg az érést megelőzően 25 fok körüli átlaghőmérsékletre van szüksége. A magyarországi fényviszonyok megfelelők a növény számára, ez a nappalhosszúságra és a besugárzásra egyaránt igaz.

Napos, világos esetleg kissé árnyékos fekvésbe is ültethetjük, teljes árnyékba azonban ne kerüljön. Előnyben részesíti a tápanyagban gazdag talajokat, ugyanakkor a frissen trágyázott talajt nem kedveli, emiatt érdemes olyan helyre ültetni, ahol a talajt az előző évben trágyáztuk.

A fokhagyma tolerálja a szárazságot, a kihajtáskor azonban öntözést igényel, csapadékban szegény, tartósan száraz időszakokban szintén meghálálja az öntözést.

Betegségekre és kártevőkre nem kifejezetten érzékeny, ez azonban nem jelenti azt, hogy időnként ne támadná meg valamilyen kártevő vagy növénybetegség. Jellemző kártevője a fonálféreg, a hagymalégy és a dohánytripsz is. Betegségek közül baktériumos rothadás, fuzáriumos betegség, szürkepenész és peronoszpóra károsíthatja.

A fokhagyma termesztésével kapcsolatban további teendőként a gyomlálást, valamint a betakarítást érdemes még megemlíteni. A fokhagymát akkor szedhetjük fel, amikor a növény levelei elsárgulnak, szára pedig elszáradt. A felszedett fokhagymát napon megszárítva, majd koszorúba fonva száraz helyen sokáig tárolhatjuk.

Ajánlott tavaszi fokhagyma fajták

Tavaszi ültetésre az alábbi két fokhagymafajtát érdemes kipróbálni, melyek jól tárolhatók, emellett pedig nagyon ízletesek.

GK Lelexír: Államilag elismert makói fokhagymafajta, márciusi ültetéssel hozza a legnagyobb hozamot, betakarítani júliusban lehet. Jól tárolható, átlagon felüli fűszerező értékű fokhagyma, lombozata alacsony növésű és ritkás. Gerezdjeit fehér színű, több rétegű buroklevél veszi körül.

Toscanor: Jól tárolható, elsősorban tavaszi ültetésű fokhagymafajta, nem nevel magszárat. Legkésőbb április végéig el kell ültetni, betakarítani július közepétől augusztus közepéig lehet. A fokhagymafejeket hosszúkás gerezdek alkotják, gerezdjeit fehéres-rózsaszín buroklevelek borítják.

A tavaszi fokhagyma ültetésének menete

A tavaszi fokhagyma ültetéséhez, egészséges, ép gerezdeket válasszunk, kiültetésig száraz, szellős helyen tároljuk őket. Válasszuk ki az ültetés helyét a fokhagyma igényeinek figyelembe vételével és készítsük elő a talajt, ássuk fel mélyen.

A gerezdek egymástól 10 cm-es tőtávolságra és 25 cm-es sortávolságra kerüljenek a földbe 3-6 cm-es mélységbe. Ha gerezdeket túlságosan sekélyen ültetjük, akkor a talajfelszín felé tolják magukat. Az ültetés végén simítsuk el a talajt.

A tavaszi fokhagyma gondozása a felszedésig, a rendszeres gyomlálásból, valamint a mérsékelt öntözésből áll, a felszedés előtti hetekben hagyjuk el az öntözést.

Bízunk benne, hogy tanácsaink hasznosak lesznek a tavaszi fokhagyma ültetéséhez és gondozásához. Sikeres kertészkedést és bő termést kívánunk!

Kép forrása: Freepik.com

Még több cikk a rovatból: