Támogatott tartalom

Tavaszi talajelőkészítés a veteményeshez

talajelőkészítés

Tél végén kezdhetjük fényesíteni a kapákat, nemsokára itt a tavasz. Ha pedig tavasz, akkor itt az ideje a vetésnek. Ahhoz, hogy az apró kis magokat elszórhassuk, először megfelelő alapot kell biztosítani nekik, ezt pedig a föld előkészítésével tudjuk megtenni.

Ebben a cikkben arról számolunk be, hogyan valósítható meg a tavaszi talajelőkészítés és azt is eláruljuk, hogy miért érdemes a kapálógépek benzines változatát választani ehhez.

Talaj előkészítés régen és ma

Régen amikor még nem voltak kisgépek, akkor a kertet ősszel mélyen felásták de előtte még trágyát hordta rá és azzal együtt forgatták be a talajba. Ma már léteznek olyan kisméretű gépek, amelyek a veteményes helyét is fel tudják szántani az ásás helyett. Ilyenek a kapálógépek elektromos vagy benzinmotoros változatban.

Az Agrocaretech webáruházban nemcsak a benzines kapálógépeket, hanem a hozzá kapcsolódó kiegészítőket és alkatrészeket is lehet rendelni. Többféle kivitelben és árban, ami nagyban megkönnyíti a döntést.

Nem mindegy persze a talaj minősége sem, hiszen másként kell bánni a laza homokos, az agyagos vagy éppen az erősen agyagos talajjal. A föld mindig ad munkát, egész évben, hol többet, hol pedig kevesebbet. Míg a laza, homokos talajjal nem nagyon kell a kertésznek mást tenni, mint öntözni, addig az agyagos talajjal sokkal több a munka.

Talajfeltörés

Az első lépés a vetés előtt, hogy a föld felső rétegét eltávolítjuk, így a levegő és a víz jól át tudja járni.

Rögaprítás

A föld feltörése után jól át kell gereblyézni a földet, hogy a laza talaj rétegei meg tudják őrizni a nedvességet a magok számára. Az agyagos föld esetében a nagyobb hantokat jobb ha kiszedjük és félredobjuk, majd később ha átázik egy nagyobb eső után meg lehet munkálni, mert csak akadályozza a pici magokat a fejlődésben.

Vetés, palántázás

Ez a legkreatívabb tevékenység a kertész számára. Kialakíthatjuk a kertet, az ágyásokat, színessé varázsolhatjuk az udvart.

Szellőztetés

Azért, hogy a terméshozam jó legyen, folyamatosan lazítani kell a földet, hogy a fiatal gyökerek könnyen tápanyaghoz jussanak.

Trágyázás

Ahhoz, hogy a növények fejlődni tudjanak, energiára van szükségük, amit a trágyával tudunk biztosítani számukra. Ma már csak ritkán használunk természetes trágyát, inkább a műtrágyát vásároljuk meg, mert nehéz az állati eredetű trágyát beszerezni tekintve, hogy alig van állattartás hazánkban.

Régen minden háznál voltak állatok is, így a trágyájukat kihordták a földekre, tehát nem volt szükség a földnek más tápanyagra.

Gyomlálás

Szinte folyamatos munkája a kertésznek a gyomok eltávolítása, ugyanakkor  a pihenéshez és a stressz levezetéséhez az egyik legjobb tevékenység.

Összegezve: Elmondhatjuk, hogy ha be tudunk szerezni egy benzines kapálógépet, sokkal gyorsabban és sokkal alaposabban elő tudjuk készíteni a talajt a tavaszi vetéshez, és bármikor amikor még szükségünk lesz rá az év során, csak elő kell azt venni.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: