Támogatott tartalom

Tényleg megéri a hűtő-fűtő klíma?

klíma

Évekkel ezelőtt, amikor már érezhetővé vált a klímaváltozás, a nyári melegek hatására egyre többen kezdtek el hűtésre alkalmas klímát beépíttetni az otthonukba. Ugyanez történik most a fűtő klímákkal az energia árak jelentős emelkedésének hatására.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy tényleg megéri-e ez a típus, valamint kitérünk arra, hogy a Fujitsu gyártású klímák webáruházból történő beszerzésének milyen előnyei vannak.

A klímák hatékonysága

Eddig a legnagyobb ellenérv a klíma beszerzése ellen a villamos energia ára volt, a gázfűtéssel szembe állítva drágának tartották, azonban ez most megváltozott az energiaárak növekedése miatt.

A gázfűtéssel 1kW energiából 1 kW hőt tudnak előállítani, míg a fűtésre optimalizált klímák 1 kW energiából legalább 4 kW hőt tudnak előállítani, hőszivattyú elven működve. A klíma esetében elvileg csak egy készülékre kell figyelni, a gázfűtéssel ellentétben, ahol több fűtő eszközt használnak.

Nem kell félni a szén-monoxid mérgezéstől sem, és robbanásveszély sem fenyeget a klímával történő fűtésnél, de csak akkor, ha rendszeresen karban van tartva.

Mekkora klímára van szükség?

A választásnál lényeges kérdés, hogy mekkora készülékre lesz szükség a hűtés-fűtéshez, de természetesen szakember segítségét kell kérni a klíma méretének meghatározásához. Ehhez azonban szükséges ismerni a fűteni kívánt helyiség adatait.

Hozzávetőlegesen egy 5 kW teljesítményű klíma 60-70 négyzetméter nagyságú helység hűtésére és fűtésére megfelelő, egy 3,5 kW teljesítményű pedig kb. 40-46 négyzetméteresre elég.

Klíma beszerelése

Ha már döntöttünk a klíma beszerzéséről, jó tudni, hogy azt saját maga senki sem szerelheti be, ahhoz engedélyre van szükség, hogy azt egy szakember beépítse. Ehhez azonban még szükséges megtekinteni a helyiséget, ahova az kerülni fog és még tervezésre is szükség van. Ez alapján tudja kiszámolni a szakember, hogy megfelelő méretű készüléket ajánljon.

Fontos kérdések

Csak klímával fogunk fűteni vagy kiegészítésnek használjuk? Az egész házat vagy csak egyetlen helyiséget akarunk klímával melegíteni? Vannak ugyanis csak kiegészítő fűtésre alkalmas klímák, valamint léteznek az egész lakás fűtésére alkalmas un. fűtésre optimalizált klímák is.

Érdemes megfogadni a szakember tanácsát a klíma nagyságára vonatkozóan, ugyanis a kisebb méretű eszközzel nem lesz megfelelő a fűtés, a nagyobb méretű berendezéssel pedig magas lesz a fenntartási költség. A hűtő- fűtő klímákat beszerezhetjük a KlímaMarkt webáruházból ahol a Fujitsu gyártmányú klímák japán minőségben és elérhető árban kaphatók.

Összességében mennyibe kerül egy klíma beszerelve?

Ennek a kérdésnek a megválaszolásához sok tényezőt kell áttekinteni, hiszen vannak olyan jó akciók, hogy ha sikerül kedvező árakkal megvásárolni sokat spórolhatunk. A tervezés és a helyszíni felmérés többnyire ingyenes, van, hogy a szerelési költségeket már beépítették az árba, de van, hogy külön kell árajánlatot kérni rá. Nagyjából két-háromszázezer forint körüli összeggel lehet számolni.

Összegezve: Elmondhatjuk, hogy a klímával történő fűtés nem kerül többe, mint a másféle fűtési móddal történő melegítés. Amennyiben szakember segítségével szerezzük és építtetjük be, akkor sokkal biztonságosabb is, hiszen használatával nincs robbanás és szén-monoxid veszély sem.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: