Hobbikertész

Természetes kőburkolat előnyei a kertben

természetes kőburkolat

Kertünk egyik leghangsúlyosabb eleme a burkolat, ami miatt kulcsfontosságú a megfelelő anyagválasztás. Emellett a döntésünk jelentős elkötelezettséggel is jár, mivel a burkolat cseréje költséges, és nem is egy egyszerű feladat.

Ha szeretnénk stílusossá és széppé varázsolni a kertünket, akkor mindenképp vegyük számításba a természetes kőből készült burkolatot. A gránitból vagy mészkőből készült járólapnak számtalan előnye van, többek között strapabíróak, egyediek, stílusok és könnyen karbantarthatóak. Lássuk a részleteket!

Természetes kőburkolat

Évmilliók során a föld magjából származó hő, illetve a hatalmas nyomás hatására keletkeztek az olyan napjainkban is közkedvelt és használt természetes kövek, mint a mészkő, travertin vagy a gránit. Ezeket a kőzeteket hatalmas tömbökbe bányásszák, majd adalékanyagok nélkül, fizikai megmunkálással – vágás, csiszolás – alakítanak ki belőlük kő burkolólapokat.

A természetes köveket három fő csoportba soroljuk keletkezésük alapján: vulkanikus, metamorf és üledékes. A különböző kőzet típusok más-más célra a legideálisabbak. Fizikai tulajdonságai miatt kültéri járólapnak a mészkőből és a gránitból készült lapok a legoptimálisabbak.

Tartós

A szilárdság tekintetében nem sok anyag képes felvenni a versenyt ezekkel a természetes kövekkel. A mészkő és a gránit hatalmas nyomás hatására alakult ki, e miatt rendkívül ellenállóak az elemekkel és a vegyi anyagokkal szemben.

A mészkő már több ízben kiállta az idő próbáját, gondoljunk csak az olyan ókori építményekre, mint a gízai nagy piramisok vagy a görög templomok.

Minimális karbantartást igényel

Ha a praktikusságot nézzük, ez a szempont sem elhanyagolható. Keménységének köszönhetően nem repedeznek, nem töredeznek a kőburkolatok. Továbbá a fagyaprózodástól sem kell tartanunk, mivel olyan tömör az anyag, hogy a pórusaiba nem képes beszivárogni a nedveség.

Végül, de nem utolsó sorban minimális fugázást igényel, aminek köszönhetően attól sem kell tartanunk, hogy növények fognak megjelenni a lapok között.

természetes kőburkolat
Kép forrása: Unsplash.com

Könnyű tisztítani

A gyakorlati előnyöknél maradva, fontos megjegyezni, hogy a természetes kőburkolat tisztán tartására nem kell túl nagy figyelmet fordítani. A mészkő és gránit felületeknek természetes antiszeptikus hatásuk van, azaz elpusztítják a rájuk kerülő baktériumok jelentős részét.

A mészkő és a gránit lapok felületén nincsenek pórusok, így a szennyeződések nagy része nem tud megtapadni a felületükön. Ennek köszönhetően nincs szükségünk a járólapok tisztántartásához speciális tisztítószerekre.

Környezetbarát

Napjainkban már nem lehet figyelmen kívül hagyni a fenntarthatósági szempontokat sem. A mészkő és a gránit a legfenntarthatóbb burkoló anyagok közé tartoznak. A fákhoz hasonlóan, ezek a természetes kövek is megújuló erőforrásnak számítanak.

Továbbá, mivel a hatalmas kőtömbökből fizikai eljárásokkal nyerjük ki a burkolólapokat, könnyen újrahasznosíthatóak a gránitból, illetve mészkőből készült járólapok.

Örök stílust képviselnek

Bátran kijelenthetjük, hogy a természetes kövek sose fognak kimenni a divatból. A mészkő, illetve a gránit már az ókorban az eleganciát és a stílust hivatott képviselni, ami napjainkban sincs másképp. Azzal a különbséggel, hogy míg anno csak a legtehetősebb családok és uralkodók engedhették meg maguknak, addig napjainkban megfizethető áron elérhetőek.

Sokoldalú és egyedi

Gyakori tévhit, hogy ezek a természetes kövek csak a szürke unalmasnak tűnő árnyalataiban elérhetőek. Mészkőből és gránitból könnyen találhatunk a törtfehértől kezdve, a meleg bézsen át az izgalmas vörösig bármilyen színárnyalatú járólapot.

Emellett minden egyes kőtömb más és más erezettséggel, illetve mintával rendelkezik, így biztosak lehetünk abban, hogy egyedivé fogja tenni udvarunkat.

Képek forrása: Unsplash.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: