Építkezés-Felújítás

Tetőtérben sokat segít a hővédő roló

rolók

Mi a gond a tetőtéri lakásokkal?

Az egyik első számú kérdés ma minden háztartásban a fűtés optimalizálása. A fűtőberendezések korszerűsítése mellett vannak olyan praktikus apróságok, amik sokat segíthetnek, hogy a meleg ne szökjön ki a lakásból. Az egyik ilyen a hővédő roló.

Egy lakás teljes energetikai korszerűsítése rendkívül költséges, egy tetőtéri lakás esetében pedig vannak technikai problémák is.

Míg egy átlagos lakás esetében sokszor akár a felére is csökkenthető a fűtés költsége egy alapos szigeteléssel, addig a tetőtéri lakások esetében ez nem jelent megoldást. Itt a nyílászárók cseréje segíthet, illetve az olyan ügyes megoldások, mint a hővédő roló alkalmazása a tetőtéri ablakokon.

A tetőtéri lakások esetében kettős problémát jelent, hogy a tetősík adja a falfelületeket. Egyrészt az utólagos szigetelés itt nem megoldható, hiszen kültérre nem lehet szigetelőréteget felrakni.

rolók
Kép forrása: Adobe Stock

Másrészt pedig ezek a lakások sokkal jobban ki vannak téve a hőingadozásnak, mint egy átlagos lakás, mert a napsugárzás és a téli eső vagy hó is közvetlenül éri a nehezen szigetelhető tetőfelületet, ami a lakás falait alkotja.

A tetőtéri lakásokat éppen ezért már kialakításuk, építésük során érdemes alaposan felkészíteni ezekre a kihívásokra. Ha ez nem történt meg, akkor utólag már csak a nyílászárók cseréjével és azok védelmével lehet javítani a helyzeten. A hővédő roló pedig tökéletes eszköz erre.

Mit érdemes tudni a hővédő rolóról?

A hővédő rolók a tetőtéri ablakok külső felületére szerelt textil vagy fém takarások, amiket manuálisan vagy elektromosan lehet zárni és nyitni. Kiváló védelmet nyújtanak a nyári napfény, és ezáltal a lakás felmelegedése ellen. Emellett azonban azzal, hogy egy plusz réteget visznek a tetőtéri ablakra, ami alatt egy légréteg van, a hideg ellen is nyújtanak némi védelmet.

A hővédő rolók és redőnyök kiváló szolgálatot tehetnek emellett esőben vagy jégesőben, mert amellett, hogy elzárják az ablakot esetleg károsító tárgyak, jégdarabkák vagy faágak elől az utat, nem engedik azt sem, hogy a csapadék az ablak felületét lehűtse és ezáltal a lakás hőmérsékletét csökkentse.

A hővédők rolók vagy redőnyök nem jelentenek csodaszert, de rugalmasan, utólag is felszerelhetőek és ezzel sokat tehetnek a tetőtéri lakások komfortérzetének növelése érdekében.

Képek forrása: Adobe Stock

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: