Élet-Stílus

Tippek az autónk őszi felkészítéséhez

autószerviz

Megérkezett az ősz, itt az ideje felkészülni a hidegebb időre. Ezalatt persze nemcsak azt értjük, hogy a ruhásszekrényben a nyári holmik helyére kerüljenek be a melegebb, őszi szettek, és gondoljunk a fűtés átnézetésére, hanem azt is, hogy készítsük fel időben az autónkat is a hűvös, esős évszakra.

Az autók esetében is fontos, hogy bekerüljenek azok az eszközök a csomagtartóba vagy épp a kesztyűtartóba, melyek elengedhetetlenek a biztonságos téli közlekedéshez, de nemcsak belül, kívül is el kell végezünk bizonyos feladatokat, hogy ne okozzon gondot a hideg, az eső vagy épp a köd.

A szakemberek véleménye is az, hogy az autónk felkészítésére már szeptember végén, október elején érdemes gondolni. De milyen feladatokat is érdemes elvégezni? Mit végezhetünk el mi, és mit a szerelő? A következőkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Időben gondoljunk a téli gumi cserére

Ha a biztonságos őszi-téli közlekedésről van szó, akkor az abroncscsere az egyik legfontosabb dolog, amelyet nem szabad elhanyagolni. Még mindig sokan vannak, akik az enyhe telekre hivatkozva ősszel és télen is nyári gumival közlekednek, mondván, nincs olyan hideg, egy kis esővel meg latyakkal a nyári gumi is megbirkózik.

A helyzet azonban az, hogy a nyári gumi nem arra lett kitalálva, hogy hidegben közlekedjen, nem a hó okozza neki a gondot elsősorban, hanem a hideg. Ha hét fok alá esik a hőmérséklet, akkor a nyári gumik már nem érnek el megfelelő tapadást, arról már nem is beszélve, hogy lényegesen jobban kopnak, tehát hamarabb használódnak el – írja a gumiabroncsakciok.hu

Amikor a hőmérséklet tartósan hét fok alá esik, érdemes időpontot kérni a gumiszervizbe, és lecseréltetni a gumikat. Ha szükséges a centríroztatást is célszerű elvégeztetni, de a futómű ellenőrzéséről és beállításáról sem szabad megfeledkezni.

Amit mi is megcsinálhatunk

A gumicserével azonban még nem végeztük el az összes feladatunkat az autó őszi felkészítésével kapcsolatban. Mivel az ősz meglehetősen esős, érdemes az ablaktörlőlapátokat is ellenőrizni, ha pedig szükséges kicserélni. A szélvédőmosó folyadék cseréjéhez sem feltétlen szükséges szakember segítségét kérni, ahogyan a páramentesítés eszközeit is be tudjuk készíteni magunk is.

A lábtörlőket is célszerű kicserélni abban az esetben, ha nyáron szövet lábtörlőket használunk. Ősszel és télen sok a csapadék, a sár és a latyak, és sokkal egyszerűbb takarítani az autó, ha megfelelő lábtörlőt használunk.

Szerelővel is érdemes átnézetni az autót

Ha a gumiszervizbe foglaltunk időpontot, nem árt az autószerelőt is felkeresni. A nyári közlekedés is megviseli az autónkat, főleg, hogy sokat utaztunk. A motor, a fékek és a váltó állapotát mindenképp tanácsos ellenőriztetni, de a folyadékszintek is megérnek egy átnézést.

Az olajszint mellett a fékolaj és a váltóolaj szintjét is nézessük meg, és ha szükséges végeztessük el a cserét vagy a feltöltést. A láthatóság is fontos kérdése ősszel, ezért az izzók állapotának ellenőrzéséről sem szabad megfeledkezni. Ha a felsorolt feladatokat elvégezzük, akkor bátran várhatjuk a hidegebb időt.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: