Támogatott tartalom

Új kávéfőzőre van szükségem. Melyiket válasszam?

legjobb kávéfőző

Hogyan válasszuk ki a számunkra legjobb kávéfőzőt? Ebben segít cikkünk, amelyben körbejárjuk a legfontosabb szempontokat.

Mindig mindenből a legjobbat akarjuk. Hogy ez jó vagy rossz, hirtelen magam sem tudom, de ennek eldöntése messze túlmutat ennek a cikknek a hatáskörén.

Szóval kell egy új kávéfőző. Bemegyünk egy műszaki üzletbe vagy rákeresünk a neten. Azonnal látjuk, hogy a helyzet bonyolódik: van karos, kapszulás és automata kávéfőző is. Vannak olcsóbb modellek, némelyiknek pedig nagyon magas az ára. Hogyan válasszam ki, melyik számomra a legjobb kávéfőző?

Első körben vedd Magad górcső alá:

  • maximalista vagy, ha kávéról van szó? Csak a legjobb a megfelelő? A főzés minden paraméterét kontrollálni akarod? Akkor Neked egy karos kávéfőző az ideális választás,
  • csak egy remek kávét szeretnél inni, a lehető legegyszerűbb módon? Legyen finom és legyen kész egy gombnyomásra? Esetleg nincs sok helyed a konyhapulton sem? Jól teszed, ha egy kapszulás masina mellett teszed le a voksodat,
  • imádod a kütyüket? A kocsid műszerfala is hemzseg az ikonoktól? Nem riadsz vissza egy érintőképernyős kijelzőtől, rajta számos piktogrammal? Hajlandó vagy egy igazán kiváló kávé érdekében egy minimális macerát is felvállalni? Nagy hely van a konyhapultodon? Akkor Rád vár egy hiperszuper automata kávéfőző.

Természetesen tudom, hogy a legritkábban vagyunk fekete-fehérek. Azaz legtöbben nem tudjuk magunkat egyértelműen beszuszakolni a fenti 3 kategória egyikébe. Kilógunk belőle. Pl. reggelente olyan állapotban vagyunk kávé nélkül, hogy még az a bizonyos egyetlen gombnyomás is komoly kihívás.

Ugyanakkor nagyon zöldek vagyunk: még a gondolattól is irtózunk, hogy egy olyan masinánk legyen, amelynek akkora az ökológia lábnyoma, mint egy jól fejlett Gigantosaurus.

Menjünk sorra az egyes modellek előnyein és hátrányain. A filteres kávéfőzőt szándékosan hagyom ki az áttekintésből, ezeket a kávékat hagyjuk meg az óceán túlsó oldalán élőknek 😉

Karos kávéfőző

Hogyan működik: az előző kávét kiütögeted a szűrőből, a szemes kávét ledarálod, friss vizet öntesz a víztartályba, berakod a finomra őrölt kávét a szűrőbe és bekapcsolod a gépet.

A karos kávéfőzők évtizedek óta velünk vannak. Először a nagyinál találkoztunk karos géppel, amikor a szarvasi kávéfőzőben készült a szent, barna ital. Természetesen azóta a karos gépek komoly evolúción mentek keresztül.

A szarvasi kávéfőzőnek látszólag annyi köze van napjaink modern karos gépeihez, mint a korai Nicolas Cage filmeknek (pl. Veszett a világ) a Szellemlovashoz vagy a Féktelen haraghoz. Minimális és természetesen fordított előjelű.

Bocs a vargabetű miatt, visszatérek a kávéfőzőkhöz. A karosnak lelke van. A használatát gyakorolnod szükséges: őrölt kávé ideális mennyiségének (hagyományos eszpresszó: 7 gramm, dupla kávé 14 gramm) precíz tömörítése a karszűrőben (a profik tamperral csinálják), vízmennyiség beállítása.

Ha kiismerted, akkor kiváló minőségű eszpresszót, de akár cappuccinót vagy lattét is készíthetsz vele. A komolyabb modellek rendelkeznek extrákkal is: nyomásmérő, kávédaráló, csészemelegítő, gőzpálca a tej habosítására, csepegtető rendszer, vízkőmentesítő rendszer.

Kapszulás kávéfőző

Hogyan működik: friss vizet öntesz a víztartályba (opcionális), kiválasztod az éppen aktuális kedvednek megfelelő ízesítésű kapszulát, belerakod a gépbe és megnyomod a gombot.

A kapszulás kávéfőzőknek három nagyon komoly előnye van: a faék egyszerűségű működés, állandó minőségű végeredmény és annyi ízesítés, mint égen a csillag. Természetesen mai világunkban nincsen előny hátrány nélkül: nem tudsz kreatívan beavatkozni a folyamatba, nincs meg a vélt vagy valós művész faktor, mint a karos esetében.

A nálam okosabbak szerint hetente tisztítani szükséges, de ez valójában csak városi legenda. Annak az embernek az anyja még nem született meg, aki a kapszulás kávéfőzőjét hetente tisztítja. Vízkőtleníteni (Kazinczy forog a sírjában) 3 havonta szükséges.

Automata kávéfőző

Hogyan működik: friss vizet öntesz a víztartályba (opcionális), kiválasztod a programot, beállítod az őrlési fokozatot és a víz mennyiségét. A kávétartályban babkávé szemek vannak, a gép ezeket a kávé készítése során frissen darálja le.

Tudnod kell, hogy nagyon fontos jellemzője az automata kávéfőzőknek (főleg a munkahelyi modelleknek), hogy mindig pont akkor fogy ki belőle a szemes kávé vagy a víz, amikor éppen Te akarsz egy jó kávét inni. Cserébe remek minőségű kávét készítenek.

Sok programból tudsz választani, ezek állandó minőségű végeredményt biztosítanak. Beavatkozni a folyamatba az automata kávéfőző esetében sem igazán tudsz, de igazából nincs is erre szükség.

Konklúzió

Igazából nincsen. Szerencsére különbözőek vagyunk. Jelen sorok írója lassan 1 éve koptat otthonában egy Nespresso Vertuo Next kapszulás kávéfőzőt teljes megelégedéssel, az irodában pedig hasonlóan elégedetten egy Philips 2200 automata gépet.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: