Lakberendezés

Újév, új lakberendezési stílus – Albérletben is lehetséges?

albérlet

Az évkezdet rendszerint az újévi fogadalmakról és az életmódváltásról szól. Sokan elfeledkezünk azonban arról, hogy ezek sikeressége részben közvetlen környezetünktől és az otthon kényelmétől is függ. A biztonság és a kiszámíthatóság iránti igény az elmúlt években fokozottan jelen van a társadalomban.

A pandémiával indult folyamatban a horror inflációnak és a gazdasági helyzetnek is központi szerep jut. Az albérlet egyre gyakrabban számít opciónak a lakásvásárlással szemben. Nézzük, mire vezethető vissza a tendencia, és hogyan hozhatjuk ki az ideiglenesnek szánt környezetből is a maximumot!

Még mindig nem igazi a hitelfelvételi kedv!

Az adásvételi szerződések száma nagymértékben csökkent az elmúlt évben. A hitelkamatok mértéke és a rendkívül magas infláció egyaránt befolyásolja a jövőt befolyásoló pénzügyi döntéseket. Ugyan már a küszöbön a kamatplafon bevezetése, de még így is kérdéses, hogy valós opció lehet-e a háztartások számára a hitelfelvétellel történő ingatlanvásárlása.

A Professional Premium Property Zrt. tapasztalatai azt mutatják, hogy a diákok elsősorban a kiadó szobákat, lakrészeket keresik, egyébként pedig a teljes bérelhető ingatlanok iránt mutatkozik nagy kereslet.

Áthidaló megoldások és megfizethetőség

A szükséges családi háttér, az anyagi biztonság hiánya gyakran hozza maga után az ingatlanvásárlási nehézségeket. A családtámogatási rendszerben ugyan lehetőség van arra, hogy akár már 10% önerőtől megoldható legyen a hitelfelvétel, de mindez a jövedelmi helyzettel és a havi törlesztési részletekkel is szoros kapcsolatban van.

Amikor a jövőre szóló anyagi döntésekről van szó, akkor érdemes kiemelt figyelmet fordítania a hosszútávú következményekre is. Az albérlet áthidaló megoldást kínál mindazoknak, akik csak időszakosan maradnának a kiszemelt városban, vagy egyelőre nem áll módjukban a lakáshitel kínálta lehetőségekkel élni.

Találd meg önmagad!

Ahhoz, hogy személyiségedhez és ízlésedhez megfelelően rendezd be az albérletet, nem árt tudnod, mi áll közel hozzád, mi tetszik. Bár a jól felszerelt konyha és fürdőszoba iránt nagy igény mutatkozik, de a többi területen a leendő lakókra van bízva, hogy mit hoznak ki életterükből.

Nem véletlen, hogy a teljes albérletek iránti érdeklődők körében az előre berendezett lakások kevésbé népszerűek. Könnyebben elfogadják azonban a korábbi bútorokat azzal, hogy van hely saját darabjaikat is magukkal vinni.

Szóljon 2024 arról, hogy megtalálod önmagad, hiszen ez már egy hatalmas lépés az akár lakásvásárlással, otthonteremtéssel kapcsolatos céljaid megvalósítása felé.

Megfizethetőség a lakberendezés világában

Ahhoz, hogy otthonos hangulat fogadjon, nem kell vagyonokat elkölteni és designer bútorokkal berendezned a lakást. A second hand üzletekben gyakran találkozni lakástextíliákkal, melyekhez akár néhány száz forintért is hozzájuthatsz. Találj jó forrásokat, keresgélj a lakóhelyedhez közeli turkálók, second hand boltok között!

A Pinterest végeláthatatlan tárháza a szuper ötleteknek, amelyek segítenek egyedi élettered kialakításában, ráadásul DIY megoldásokkal, megfizethető áron.

Nem mindegy, milyen albérletet sikerül találni!

A kínálat régiónként, városonként eltérő. Míg a fővárosban és az egyetemi városokban nagyon mennek a diákok körében a kiadó szobák és lakrészek, addig a kisvárosokban az általános albérleti ingatlanokból is hiány van.

Budapesten igen mélyen a zsebbe kell nyúlni, ha nem osztanád meg idegenekkel az élettered, a vidéki nagyvárosokban is legalább 140 ezer forint a bérleti díj. Az agglomeráció sem sokkal olcsóbb a 100 ezer forintos bérleti díj már olcsónak számít.

A tudatos albérletkeresők gyakran ingatlanközvetítő céghez fordulnak, főszerepbe helyezve a korrekt szerződéses hátteret. Nem kell, hogy hátrány legyen az sem, ha a hirdetésben már alapvetően a közjegyző előtti szerződéskötést nevezi meg feltételnek a bérbeadó.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: