Építkezés-Felújítás

Újra divatját éli a cserépkályha

cserépkályha

Évtizedekkel ezelőtt még a házak nagy részét csak fával tudták fűteni, főként vidéken. A vidéki konyhákban jellegzetes volt a tűzhely, amivel fűtöttek, vizet melegítettek és főztek is. A szobák jelentős részében, ahol megtehették, cserépkályhákat raktak.

Hatékony módszer volt a szobák felfűtésére és volt egy sajátos hangulata is. Napjainkban újra divatba jött a cserépkályha, egyre több helyen találkozhatunk vele, bár azt mondtuk eddig, hogy olcsó fűteni vele, ma már ez nem teljesen igaz, hiszen a fa ára jelentős mértékben megemelkedett.

Miután az őszi és téli időben mindenképpen meleget kell a lakásban csinálni, jó megoldás a fával való fűtés, a cserépkályha.

Mit kell tudni a cserépkályháról?

Cserépkályhát először a német és svájci nemesek használtak, de akkor még teljesen másképp néztek ki, bár a céljuk ugyanaz volt mint manapság, befűteni a házat. A cserépkályháknak több fajtája van aszerint, hogy mivel fűtik, elektromos, gázos, öko tűzteres vagy fatüzelésű.

Milyen a cserépkályha kialakítása?

Ezeknek a kályháknak a felépítése és működése arról szól, hogy a tűztérből kiáramló forró levegő ne távozzon egyből a kéményen keresztül, hanem minél tovább keringjen a cserépkályhában. A forró levegő a kályha testen belül kering a járatokban és átforrósítja annak az elemeit, a samott téglákat és a kályhacsempéket.

Hogyan kell fűteni a cserépkályhával?

Először is száraz vágott fával lehet csak fűteni, hogy minél kevesebb égéstermék képződjön. Először a begyújtóssal kezdjük, vékonyabb fadarabokkal, papírral és esetleg kész begyújtós kockával, amit a boltokban lehet kapni, meggyújtjuk a tüzet.

Amikor leég a tűz mindig újabb fadarabokat kell rárakni, egészen addig, amíg az égés során egyre több parázs képződik, majd a végén pedig el kell zárni a levegő útját, így az izzó parázs még nagyon sokáig melegíti a samott téglákat  és a cserepeket a kályhán.

Amikor újra meg kell rakni a kályhát, előtte a hamutól meg kell tisztítani az égésteret.

Milyen fontos tudnivalók vannak még a cserépkályhával kapcsolatban?

Egy új kályha esetében meg kell várni míg kiszárad a kályha és akkor is csak lassan, fokozatosan szabad felfűteni, különben megreped a hirtelen forróságtól.

A fákat akkorára kell vágni vagy vágatni, hogy kényelmesen beleférjen a kályhába, az ajtót ne kelljen nyitva hagyni a cserépkályhán hiszen kiszivároghat a szén-monoxid, ami mérgezést okozhat. A kályha járatait időnként ki kell tisztítani, amihez szakembert kell hívni.

Amennyiben cserépkályhát szeretnénk építtetni, cserépkályha készítés országosan megrendelhető, így bárki igénybe tudja venni.

Összegezve

A cserépkályha újra divattá vált, bár egy szép kályha elkészítése nem olcsó, de egy bútordarabbal leszünk gazdagabbak általa és sok éven keresztül ontja a meleget a hideg őszi-téli estéken.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: