Támogatott tartalom

Valóban rontja a látást a szemüveg rendszeres viselése?

látás

A szemüveg viseléséről sok tévhit él a köztudatban. Egyesek szerint rontja a látást, ha állandóan viseljük. Érdemes ismerni a tényeket, hiszen egyáltalán nem alacsony például egy multifokális szemüveg ára Budapesten, de vidéken is mélyen a pénztárcába kell nyúlnunk. Cikkünkből kiderül, érdemes-e ennyi pénzt befektetni, s rendszeresen látáskorrekciós eszközt viselni.

Szemüveg: segítség a mindennapokban

Manapság rengetegen kényszerülnek ilyen kiegészítőt használni. Ahogy a neve is mutatja, ez egy segédeszköz, tehát biztosan nincs negatív hatása. Előnye, hogy segítségével az általunk érzékelt kép az ideghártyán a sárgafoltra esik, így megint élesen látjuk környezetünket vagy a betűket. Így elkerülhetjük a megerőltetést, s vele együtt a fejfájást.

Emellett egy arcunkhoz illő kerettel valóban megjelenésünk divatos kiegészítőjévé válhat. A legtöbb embernek jól áll, mert intellektuális külsőt kölcsönöz.

Miért láthatunk ellenséget benne?

A tévhitet azzal magyarázzák, hogy a szövetek és izmok ellustulnak a folyamatos korrekció miatt. Ez azonban nem igaz. A szemünk vegetatív izmait sajnos nem lehet edzeni, így ellustulni sem képesek. Mi több, kutatásokkal igazolták, hogy inkább a korrekciós eszköz hiánya vagy nem megfelelő dioptriája miatt romlik a látás, mintsem a viselése okán.

A látásromlás okai

Sokan a fentiek ellenére úgy érzik, a folyamatos hordás mellett is egyre rosszabbul látnak. Persze ennek teljesen más okai vannak.

Fiatalkorban

Gyerekeknél főleg öröklött tényezők állhatnak a háttérben. Kamaszkorban pedig a gyors növekedés miatt mutatkozik az igény a korrekcióra.

Egy kutatásban utánajártak, hogy milyen hatással van, ha a gyerekeknek egy kicsivel gyengébb lencsét írnak elé, mint amelyre szükségük lenne. Ez az alulkorrekció sajnos hosszú távon romláshoz vezetett.

Idősebbeknél

A fokozatos romlást egyrészt a szövetek öregedése okozza. A szemlencsék elvesztik rugalmasságukat, s nem tudnak a korábbihoz hasonlóan fókuszálni.

Természetesen betegségek is állhatnak a háttérben, például a következők:

  • szürkehályog
  • zöldhályog
  • makula degeneráció

Általánosságban mindkét korcsoportban negatív hatást gyakorolhat a szemüveg hiánya miatti túlerőltetés. Emellett a nem megfelelő dioptria is ront a helyzeten.

Összefoglalva: Amikor kiderül, hogy látáskorrekcióra van szükség, senki nem örül. Nem érdemes azonban hinni a tévhitnek, hogy a szemüveg viselése rontja a helyzetet. Fontos, hogy szakemberek készítsék a látásjavító eszközt, s rendszeresen viseljük azt.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: