Építkezés-Felújítás

Zajcsökkentés a modern gyárakban: innovatív megoldások a munkahelyi zajszint optimalizálására

csavarkompresszorok

A gyárakban uralkodó hangterhelés több egyszerű kellemetlenségnél: a zajszennyezés bizonyítottan rossz hatással van a dolgozók egészségére, a gyár közvetlen és távolabbi környezetére, továbbá az élővilágot is károsítja. Mindent meg kell tehát tennünk, hogy csökkentsük ezt a fajta terhelést – cikkünkben ehhez mutatunk néhány hasznos módszert.

Hangszigetelés, hangelnyelő panelek

Némi túlzással naponta olvashatunk olyan híreket, ahol egy-egy gyár környékén lakók a hatalmas, éjjel-nappal zavaró zajra panaszkodnak. Az állandó lárma természetesen gátolja őket a pihenésben, munkában, de sajnos akár olyan egészségügyi gondokhoz is vezethet, mint a magas vérnyomás vagy a migrén. Az ipari létesítményből kiszűrődő zaj pedig megzavarja a környék élővilágát is. A madarak például különösen érzékenyek a hanghatásokra.

Ezt a legegyszerűbben úgy orvosolhatjuk, ha tökéletes szigetelést biztosítunk a gyárunknak. A modern hangszigetelő anyagok és technikák ideális védelmet garantálnak, miközben a kiépítésük is gyorsan megvalósítható. A szigetelés mellett a hangelnyelő paneleken is érdemes elgondolkodni. Ezeket az épület homlokzatára szereltethetjük, és amellett, hogy meggátolják a hang kiszivárgását, esztétikailag is feldobhatják a gyár megjelenését.

Gépek és felszerelések optimalizálása

A zajterhelés java részét a gépek adják egy gyár esetében. Nem csoda, hiszen az olyan hatalmas berendezések, mint a csavarkompresszorok, az ipari fűrészek vagy a marógépek bizony zajosak lehet. Különösen igaz ez, ha a gépek már öregebbek, és nem működnek megfelelően. Ilyenkor mindenképp szánjunk időt a javításukra vagy esetleges cseréjükre. Amikor ez kész, a folyamatos karbantartás se maradjon el, hogy a zajszint soha ne emelkedhessen egy bizonyos szint fölé.

A méretes ipari gépek mellett a kisebb felszerelések is komoly gondot okozhatnak. Ezeket is optimalizálhatjuk korszerűbbre cseréléssel, de sokszor az is elég, ha újragondoljuk a használatuk módját és idejét. Ha lehet, csökkentsük a hangos eszközök használatát, vagy korlátozzuk ezt a nappali órákra.

Tudatos elrendezés a munkaterületeken

A csavarkompresszor vagy más ipari gép lecserélése nem két fillér, így könnyen lehet, hogy a cégünk nem engedheti meg magának a korszerűsítést. A zajcsökkentésről szerencsére ebben az esetben sem kell lemondanunk. Az is elegendő lehet ugyanis, ha átszervezzük a munkaterületeket. A nagyobb zajkibocsátást generáló berendezéseket és gépeket helyezzük el a gyár azon területén, ahol a legjobb a hangszigetelés, és a lehető legtávolabb van a külvilágba nyíló ajtóktól.

A munkafolyamatok optimalizálása is remek döntés a zajcsökkentés érdekében. Gondoljuk végig, hogyan tudnánk ésszerűsíteni az eljárást, amivel kevesebb, rövidebb ideig tartó géphasználatra lenne szükség. Ezzel a cégünk is hatékonyabbá, termelékenyebbé válik, ráadásul a zajkibocsátásunk is csökken.

Zajcsökkentő felszerelések

Nem csak a homlokzaton, a gyárépületen belül is alkalmazhatunk zajvédő felszereléseket. Az egyes részlegeket ugyanúgy hangelnyelő panelekkel választhatjuk el egymástól, mint az épületet a külvilágtól. A nagyobb, hangosabb gépek alá rezgéscsillapító anyagot helyezhetünk, ami a vibrációból eredő hangterhelést mérsékli.

Arról se feledkezzünk meg, hogy a kollégákat zajvédő felszereléssel lássuk el. Már egy egyszerű füldugó is aranyat érhet azoknak a munkatársaknak, akik olyan zajos gépeket kezelnek, mint a csavarkompresszor vagy a CNC-esztergapad. A profi megoldást ugyanakkor a zajvédő sisakok jelentik. Ilyen terméket használnak például a reptereken is, ahol extrém zajterhelés éri az embereket.

Okos zajmérők

Ahhoz, hogy csökkenthessük a gyárunk zajkibocsátását, először is tisztában kell lennünk azzal, hogy pontosan hol keletkezik a hangterhelés. Melyik gép, gépek üzemelnek magas decibelérték mellett, és hol „szökik ki” a hang az épületből? Ehhez napjainkban ma már okoseszközök garmadája áll a rendelkezésünkre. Az ilyen berendezések minimális befektetés mellett képesek monitorozni a gyár minden részét és persze az összes berendezést és gépet.

Az okos zajmérőkből álló rendszer gyorsabb beavatkozást tesz lehetővé, mert valós időben méri a gépek hangkibocsátását. Ez pedig azt is jelenti, hogy azonnal szervizelést eszközölhetünk a komolyabb meghibásodás előtt. Ha így döntünk, megúszhatjuk a nagyobb, költségesebb javításokat, vagyis spórolhatunk.

Zajcsökkentési intézkedési terv

A környezetvédelmi hatóság akár kötelezhet is minket egy zajcsökkentési intézkedési terv elkészítésére, amennyiben úgy ítélik meg, hogy az üzemi zaj meghaladja a megengedett értékeket. Annak sincs azonban akadálya, hogy önerőből készítsünk egy ilyen dokumentumot, hogy pontos forgatókönyvünk legyen a zajcsökkentéshez.

A legjobb, ha a tervvel erre szakosodott céget bízunk meg, amelyik képes elvégezni a szükséges méréséket, és tapasztalataik alapján megoldási javaslatokat tudnak adni.

A hatékony zajcsökkentés mindannyiunk érdeke

Ha képesek vagyunk minimalizálni az ipari tevékenységünkkel járó zajt, azzal csak nyerhetünk. A kollégák jobban érzik majd magukat a munkahelyükön, a cégünk termelékenyebbé válik, és persze ezekkel a lépésekkel óvhatjuk a környezetet és a környéken élők egészségét is.

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: